Wereldwijn voor weinig

Harold Hamersma drinkt Chileense supermarktwijn, en die verdient alle lof.

Cono Sur14,99 euro, Mitra
Cono Sur14,99 euro, Mitra

Er bestaat een soort blauwdruk om een nieuw wijnland op de wereldkaart te zetten. Eerst moet de kandidaat een serieuze aanbieder worden van rood, wit en rosé op het lagere (supermarkt) prijsniveau.

Is de prijs-kwaliteitverhouding goed? Blijft de kwaliteit constant? Klopt het logistiek allemaal? Als het eenmaal zo ver is, ontstaat er vrijwel zeker belangstelling voor bijzondere en hoger geprijsde wijnen. Overigens is dit een pad dat ook door herintredende wijnlanden wordt gevolgd.

Onlangs maakte ik een reis naar Roemenië dat na jaren communistische wijnverwaarlozing gereset wordt. Daar ontmoette ik Philip Cox van Recas Winery. „Ik maak waar direct vraag naar is”, luidt zijn credo. Dus wordt zijn directe geldstroom nu nog verzorgd door budget pinot grigio, sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon en merlot. „Onbekende autochtone druiven volgen later wel.”

Ook Chili heeft zich zo in de kijker gespeeld. Veelal wordt 1979 aangehouden als het jaar waarin het allemaal begon. De Spaanse wijnicoon Miguel Torres schafte er destijds een wijndomein aan. Terwijl buitenlandse collega’s hem voor gek versleten, ging hij internationale druivenrassen aanplanten. Het werd een groot succes. Daardoor waagden in de jaren negentig ook grote namen uit Californië en Frankrijk de gok. In hun handbagage namen zij hoognodige wijn-knowhow en marketingkennis mee.

Inmiddels heeft de blauwdruk de Chileense wijnmakers ook de weg gewezen naar nieuwe wijnregio’s zoals Limarí, Bío-Bío en Itata, waar Torres recent 260 hectare heeft gekocht. Minder voor de hand liggende druiven zoals carignan, cinsault, mourvèdre, de autochtone païs en ook riesling kunnen rekenen op extra belangstelling van de wijnbouwers. En daar worden prachtresultaten mee gerealiseerd. Zo is Cono Sur 2014 Riesling Block 23 Single Vineyard ‘Rulos del Alto’ uit Bío-Bío een aanrader. Maar laten we ook niet vergeten hoe het ooit is begonnen. Gewoon voor weinig te koop in de supermarkt verdient Indomita Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2014 uit Maipo alle lof. Onlangs ontving dit rood tijdens Decanter World Wine Awards de International Regional Trophy in de categorie onder de 15 Engelse pond. En kijk dan nog eens naar dat prijsje.