Weer ontslagen in de thuiszorg

Vérian ontslaat 537 huishoudhulpen, vooral in Apeldoorn. Aanbieden van thuiszorg is niet meer rendabel.

Thuiszorger wisselt een infuus met daaraan gekoppeld vloeibare voeding.
Thuiszorger wisselt een infuus met daaraan gekoppeld vloeibare voeding. Foto Ilvy Njiokiktjien

Opnieuw besluit een groot thuiszorgbedrijf te stoppen met huishoudelijke hulp. Vérian, een van de grootste organisaties die huishoudelijke hulp in Nederland leveren, heeft besloten in tien gemeentes zijn activiteiten te staken waardoor 537 mensen hun baan verliezen.

Het zwaartepunt van de ontslagen ligt in Apeldoorn. Het contract met Apeldoorn, dat door Vérian is opgezegd, is goed voor 364 banen. De organisatie stelt dat het ontslag komt door het beleid van veel gemeenten om cliënten minder huishoudelijke hulp te geven. Vérian krijgt daardoor minder geld uitbetaald.

Hierdoor kunnen duurdere medewerkers, die opgeleid zijn om niet alleen schoon te maken, maar de cliënt ook kunnen helpen bij het organiseren van het huishouden, niet meer betaald worden.

Eind vorig jaar vroeg TSN Thuiszorg, de grootste organisatie van huishoudelijke hulpen in Nederland, uitstel van betaling aan. Daarmee zijn de banen van 12.000 werknemers onzeker geworden. Een jaar geleden gingen al twee grote spelers in de thuiszorg failliet, waardoor 3.750 medewerkers hun baan verloren.

TSN probeerde eerder de lonen van haar medewerkers ingrijpend te verlagen, maar dat mocht niet van de rechter. Ook Vérian heeft eerder geprobeerd om de lonen van de medewerkers eenzijdig met 20 tot 30 procent te verlagen. Een rechter dwong het bedrijf echter om zich aan de arbeidscontracten te houden. Vérian zegt daarna nog gesprekken te hebben gevoerd over aanpassing van de tarieven van de gemeenten, maar die zijn mislukt. „Daarom is een besluit om te stoppen onvermijdelijk geworden. Een beslissing die we zeer betreuren.”

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn laat weten het „heel zuur te vinden dat dit gebeurt”. Dat de indicaties voor huishoudelijk hulp zijn aangepast, komt volgens de gemeente deels door de decentralisatie in de zorg.

Sinds ruim een jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg, en dus ook voor de indicaties. „Als mensen het huishouden zelf kunnen regelen, vinden wij dat zij dit ook moeten doen”, aldus de gemeentewoordvoerder. Tegelijkertijd met de overheveling van de huishoudelijke zorg naar gemeenten is het beschikbare budget ook verlaagd.