Verkiezingen Haïti voor de tweede keer uitgesteld

Volgens de kiesraad is er nog “te veel geweld in het land”, waardoor een stembusgang onveilig zou zijn.

Een demonstratie tegen stembusfraude in Port-au-Prince vrijdag.
Een demonstratie tegen stembusfraude in Port-au-Prince vrijdag. Foto Andres Martinez Casares / Reuters

Wederom zijn de presidentsverkiezingen in het onrustige Haïti voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de kiesraad vrijdag besloten, meldt persbureau AP. Volgens raadsvoorzitter Pierre Louis Opont is er nog steeds “te veel geweld in het land” en zouden verkiezingen te veel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

De stembusgang stond oorspronkelijk gepland voor 27 december, maar werd toen voor de eerste keer uitgesteld. Komende zondag hadden de verkiezingen dan echt moeten plaatsvinden. De afgelopen dagen zijn echter meerdere stemlokalen in brand gestoken. Ook is de hoofdstad Port-au-Prince de afgelopen tijd meerdere malen opgeschrikt door gewelddadige protesten van aanhangers van de oppositie.

Stembusfraude

Oppositiepartijen hebben namelijk opgeroepen tot het afblazen van de tweede stemronde. Zij beweren dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die op 25 oktober plaatsvond, door enorme fraude werd ontsierd. Die oplichting zou zakenman Jovenel Moise, die door president Michel Martelly als zijn gedroomde opvolger wordt gezien, een gunstige verkiezingsuitslag hebben opgeleverd.

Inmiddels glijdt het land af naar een constitutionele crisis. De kiesraad heeft nog geen nieuwe datum voor de stembusgang bekendgemaakt. Martelly moet op 7 februari volgens de Haïtiaanse grondwet afzwaaien als staatshoofd. Het is niet duidelijk of hij na die datum nog aanblijft of dat er een interim-regering wordt aangesteld.

Gewelddadig protest

Martelly zou vrijdag eigenlijk het economisch noodlijdende land toespreken over de problemen. De speech werd echter afgeblazen nadat duizenden demonstranten in Port-au-Prince barricades opwierpen, autoruiten insloegen en stenen smeten naar de oproerpolitie. Het is niet bekend of hierbij gewonden vielen en zo ja, hoe veel.

Haïti heeft een lange geschiedenis van staatsgrepen en politieke instabiliteit. Dat werd nog eens versterkt door een vernietigende aardbeving in 2010, die het leven kostte aan zo’n 100.000 tot 160.000 mensen.