V&D hoopte tot het laatst op redding

Vlak voor de val waren V&D en eigenaar Sun het niet eens over hoeveel geld V&D te kort kwam. Was nu 12 of 40 miljoen nodig?

V&D in Utrecht, eerder deze maand.
V&D in Utrecht, eerder deze maand. Foto David van Dam

Tot het laatste moment bestond er grote onenigheid over de miljoenen die nodig waren om V&D te redden. De top van de warenhuisketen was in de veronderstelling dat het tekort 12 miljoen euro bedroeg, eigenaar Sun Capital kwam tot een gat van 40 miljoen euro.

In de laatste cruciale dagen voor de val van V&D verstaan de top van het warenhuis en het Amerikaanse Sun elkaar niet, ondanks het veelvuldige telefonische overleg en de vele e-mails.

Dat blijkt uit een reconstructie van het faillissement van V&D. De Nederlandse warenhuisketen met 10.000 werknemers vroeg in de week voor Kerst uitstel van betaling aan. Een week later, op Oudjaarsdag, verklaarde de rechtbank het bedrijf officieel failliet.

In het laatste weekend voor de val ging de top van V&D op zoek naar een manier om 12 miljoen euro te vinden. Dat bedrag zou voldoende zijn om het bedrijf overeind te houden, zo hadden ze becijferd. Om dat gat te dichten, vroeg de V&D-top de Belastingdienst en het ministerie van Economische Zaken om hulp. Ook benaderden ze enkele grote verhuurders van V&D-warenhuizen. Er was goede hoop op een akkoord met de fiscus, waardoor een aanzienlijk deel van die 12 miljoen kon worden binnengehaald.

Op dat moment had investeringsmaatschappij Sun uit Florida echter al herhaaldelijk laten weten dat 12 miljoen niet voldoende zou zijn. In de discussies vlogen de miljoenen over tafel. Maar het bleef V&D naar eigen zeggen tot het laatste moment onduidelijk welk bedrag het dan wel moest inzamelen om het bedrijf te redden.

Sun kocht V&D voor 50 miljoen

V&D is sinds 2010 in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital. Die kocht de warenhuisketen destijds voor 50 miljoen euro. Tot nu toe werd aangenomen dat dat 70 tot 75 miljoen was. Sinds de aanschaf heeft V&D nooit winst gemaakt. In 2014 bedroeg het verlies 49 miljoen euro op een omzet van 604 miljoen.

In een poging het tij te keren, heeft Sun bijna ieder jaar geld in V&D gestoken: 15 miljoen in 2012, 10 miljoen in 2013, 30 miljoen in 2014 en 60 miljoen in februari 2015, toen V&D maar net aan een faillissement ontsnapte.

Een nieuw management ging aan de slag om V&D er bovenop te helpen. Sun stelde geld beschikbaar. In juni nam Sun de lening over van 47 miljoen euro die V&D had lopen bij zijn drie huisbanken. Daarnaast verstrekte het in september een nieuwe lening van nog eens 35,5 miljoen. 

V&D was blij met dit pakket, maar er bleek nog meer geld nodig toen de verkopen in november en december zwaar tegenvielen. De omzet kwam ruim 20 procent lager uit dan in dezelfde maanden het jaar ervoor. Over de gevolgen van deze lage omzet en het benodigde bedrag om V&D overeind te houden, liepen de percepties echter sterk uiteen, blijkt uit de reconstructie.

Lees hier de reconstructie: De miljoenen vliegen over tafel