Het is wel degelijk mogelijk om goed te leren snellezen

NRC schreef dat er geen wondermethodes bestaan om sneller te lezen (‘Als je gaat snellezen daalt je tekstbegrip’, wetenschapspagina, 18 januari). Sinds 2011 onderzoeken wij de technieken van speed reading-goeroes en het merendeel wordt inderdaad ontkracht door de kennis binnen de neurowetenschappen.

Een van de populaire technieken bestaat uit het begeleiden van de ogen over de tekst met een pen. Dit moet zorgen voor vloeiende oogbewegingen die het lezen versnellen. Alhoewel het tijdens zulke oogbewegingen onmogelijk is informatie op te nemen zorgt het begeleiden van de ogen wel voor hogere leessnelheid. Uiteindelijk vonden wij dat de sprongen van het oog (‘saccades’) efficiënter worden en dat dit mechanisme zorgt voor de verbetering. Het is dus voorbarig om te zeggen dat snellezen niet mogelijk is.

en Rick van der Vliet,