Spaanse premier vindt geen coalitiepartner en geeft formatieopdracht terug aan koning

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zijn opdracht om een nieuwe regering te vormen teruggegeven aan koning Felipe VI. De voorman van de centrum-rechtse regeringspartij PP wist de afgelopen weken niet voldoende steun van andere partijen te verzamelen en wilde het niet laten aankomen op een bij voorbaat verloren stemming in het parlement. De PP bleef bij de verkiezingen van 20 december de grootste maar verloor haar absolute meerderheid. Alleen de liberale burgerpartij Ciudadanos toonde zich bereid Rajoy eventueel te steunen. De sociaal-democratische PSOE en de linkse protestpartij Podemos niet. Waarschijnlijk gaat de formatieopdracht nu naar PSOE-voorman Pedro Sánchez. Hij probeert een minderheidsregering te vormen met Podemos, gesteund of gedoogd door Baskische en Catalaanse regionationalisten, die in ruil daarvoor onder meer een referendum over ‘zelfbeschikking’ willen. In zijn eigen partij bestaat tegen deze samenwerking daarom ook veel verzet. (NRC)