Premier Rajoy wil geen regering meer vormen

De Spaanse premier Rajoy heeft zijn opdracht om een nieuwe regering te vormen teruggegeven aan koning Felipe VI. De voorman van de centrum-rechtse PP wist de afgelopen weken niet voldoende steun van andere partijen te verzamelen en wilde het niet laten aankomen op een bij voorbaat verloren stemming in het parlement. De PP bleef bij de verkiezingen van 20 december de grootste maar verloor haar absolute meerderheid. Alleen de liberale burgerpartij Ciudadanos toonde zich bereid Rajoy eventueel te steunen. De sociaal-democratische PSOE en de linkse protestpartij Podemos niet. Waarschijnlijk gaat de formatieopdracht nu naar PSOE-voorman Pedro Sánchez. Hij probeert een minderheidsregering te vormen met Podemos, gesteund of gedoogd door Baskische en Catalaanse regionationalisten. In zijn eigen partij bestaat tegen zo’n veelkleurige linkse coalitie echter ook verzet. (NRC)