Sneeuwstorm in VS: ten minste acht doden

Het openbare leven ligt in grote delen van het noordoosten vrijwel stil. In tien staten is de noodtoestand uitgeroepen.

In New Jersey probeert een man op de Atlantic City Boardwalk enkele passagiers te vervoeren door de sneeuwstorm heen.
In New Jersey probeert een man op de Atlantic City Boardwalk enkele passagiers te vervoeren door de sneeuwstorm heen. Foto Mel Evans/AP

Een grote sneeuwstorm heeft in de Verenigde Staten aan ten minste acht mensen het leven gekost. Het openbare leven in een groot deel van het oosten van het land is lam gelegd. In tien staten is de noodtoestand van kracht, meldt nieuwszender CNN.

Met name North Carolina en de stad Washington zijn zwaar getroffen. Volgens het Amerikaanse nationale weerinstituut kan daar dit weekend tot wel zestig centimeter sneeuw vallen en komen windstoten tot 90 kilometer per uur voor. In North Carolina overleden in totaal al zes personen door het noodweer, voornamelijk als gevolg van verkeersongelukken. Ook in Virginia en Kentucky overleed minstens een persoon door de storm.

Verkeersongelukken

Volgens CNN zaten ruim 130.000 Amerikanen in het zuidoosten van het land vrijdagavond zonder stroom. Ook kwamen er meldingen binnen over bijna duizend verkeersongelukken en zijn ruim 8.800 vluchten in de VS geannuleerd voor dit weekend. Als gevolg van de storm in onder meer New York, Georgia en Pennsylvania de noodtoestand uitgeroepen. In de steden Washington en Baltimore zijn de metrodiensten voorlopig opgeschort.

Mogelijk valt er in de hoofdstad Washington DC dit weekend genoeg sneeuw om het record van 2010 te verbreken, toen er tijdens de zogenoemde “Snowmageddon” 45 centimeter sneeuw viel. De burgemeester van de stad Muriel Bowser roept volgens persbureau Reuters inwoners op niet naar buiten te gaan en stelt dat de situatie “levensgevaarlijke gevolgen kan hebben” voor iedereen in het gebied. “Mensen kunnen beter binnen blijven en openbare wegen vermijden.”

De storm trekt momenteel noord-oostwaarts en zal volgens het Amerikaanse nationale weerinstituut zaterdag in de loop van de dag(lokale tijd) in kracht afnemen.