Roemeense boef schrijft zich uit de nor

Gedetineerde Roemeense zakenlui maken zwetende academici jaloers. De een na de andere witteboordencrimineel ontpopt zich tot wetenschappelijk auteur. Ze hebben een oud Roemeens wetsartikel ontdekt: voor elk wetenschappelijk werk, geschreven in de cel, kan de gedetineerde 30 dagen strafvermindering krijgen.

De wegens corruptie veroordeelde zakenman en oud-minister Gheorghe Copos publiceerde tijdens zijn detentie van 400 dagen vijf wetenschappelijke boeken. Mediamagnaat Dan Voiculescu gaat daar nog overheen. Hij belandde anderhalf jaar geleden in de cel wegens corruptie en schreef er sindsdien al tien.

Die situatie is „behoorlijk uit de hand gelopen” zei het Roemeense ministerie van Justitie vorige week tegen het wetenschapsblog Retraction Watch. Volgens het ministerie schreven gevangenen het afgelopen jaar 331 wetenschappelijke stukken. In 2011 waren dat er nog maar drie.

Inmiddels is de eerste plagiaatkwestie een feit, schreef de Britse krant The Guardian eerder deze maand. Copos publiceerde vorig jaar een boek over huwelijksallianties van Roemeense Middeleeuwse koningen. De strekking kwam precies overeen met de afstudeerscriptie uit 2005 van de Roemeense historicus Catalin Parfene. De Universiteit van Boekarest onderzoekt de zaak.

Tegen Retraction Watch zei een woordvoerder van het ministerie van justitie dat het de omstreden regel uit de wet wil schrappen, al in februari.