RIVM raadt zwangere vrouwen af om naar tropen te reizen

RIVM-directeur: “Ga naar een andere bestemming.”

Een gezondheidswerker aan het werk in Lima, Peru.
Een gezondheidswerker aan het werk in Lima, Peru. Foto: AP Photo/Martin Mejia

Wegens het zika-virus raadt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zwangere vrouwen af om naar tropische gebieden af te reizen. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel bij Nieuwsuur:

“Wij adviseren zwangere vrouwen om twee keer over zo’n reis na te denken. Overweeg of het nou verstandig is en laat je informeren. Wat betreft de gebieden waar het zika-virus heerst, zeggen we: als het geen noodzakelijke reis is, stel het dan uit. Ga naar een andere bestemming.”

Voor volwassenen is het door muggen overgebrachte zika-virus niet dodelijk, maar de ziekte kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen. Zo kunnen kinderen met te kleine schedels worden geboren. Het verband tussen het virus en de afwijkingen is niet onomstotelijk vastgesteld, maar de autoriteiten in Brazilië, waar het virus begin 2015 opdook, zien een toename in het aantal kinderen dat met schedelafwijkingen wordt geboren. Inmiddels is aan de bevolking de oproep gedaan om voorlopig niet zwanger te worden.

Afgelopen week bleek dat tien Nederlanders in Suriname met het virus zijn besmet. Geen van hen is zwanger.