Reisverbod in New York wegens sneeuwstorm

Het dodental is inmiddels gestegen naar dertien.

Foto: AFP/Jewel Samad

Bewoners van New York mogen niet meer de weg op wegens sneeuwstorm Jonas die de oostkust van de VS teistert. Alleen hulpdiensten mogen nog van de wegen gebruik maken. Wie na half drie lokale tijd toch nog de weg opgaat, wordt aangehouden:

Twitter avatar NYPDnews NYPD NEWS After 2:30 p.m and you’re on the road, we will arrest you @NYPDChiefofDept says

Naast het afsluiten van de wegen wordt later ook nog een aantal metrolijnen stilgelegd. Burgemeester De Blasio over Jonas:

“Dit is erg, en het wordt rap erger.”

Het noodweer heeft inmiddels aan dertien mensen het leven gekost en in tien staten is de noodtoestand uitgeroepen. Ongeveer 85 miljoen mensen zijn door het noodweer getroffen.

Vooral de staat North Carolina is hard getroffen. Door de hevige windstoten hebben ongeveer 140.000 huishoudens daar te kampen met stroomuitval. In de staat Pennsylvania zitten vijfhonderd mensen in hun voertuigen vast op de wegen. Reddingswerkers brengen eten en brandstof om de motoren te laten draaien en zullen - indien nodig - opvang regelen.

De storm is van een dusdanige omvang dat die zelfs vanuit de ruimte was waar te nemen. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly plaatste vanuit het internationale ruimtestation ISS een foto van de storm op zijn Twitter-pagina.

Naar verwachting zal ook zondag de sneeuwstorm de oostkust teisteren.