Kans op ‘ja’ bij GeenPeil is klein, zeggen hoofdrolspelers van referendum 2005

De kans op een ‘ja’ bij het referendum op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne is uiterst klein. Dat zeggen politici die betrokken waren bij de campagne voor het vorige referendum, over de Europese Grondwet in 2005, vandaag in NRC.

„Het zal een schier onmogelijke krachttoer vergen om te winnen”, zegt VVD’er Hans van Baalen, destijds Tweede Kamerlid, tegenwoordig europarlementariër. André Rouvoet, die in 2005 als ChristenUnie-leider campagne voerde tegen de Europese Grondwet maar deze keer neigt naar een voorstem, denkt het „heel ingewikkeld gaat worden om op 6 april nog een ‘ja’ te krijgen”. Nico Wegter, in 2005 woordvoerder van de Europese Commissie in Den Haag, zegt: „De grondhouding in Nederland tegenover Europa is dermate kritisch dat argumenten niet meer werken.”

Bij het referendum in juni 2005 wees 61,5 procent van de Nederlandse kiezers de Europese Grondwet af. Uit een rondgang langs de hoofdrolspelers van destijds blijkt dat velen de kansen van het ja-kamp op 6 april opnieuw somber inzien.

    • Thijs Niemantsverdriet
    • Floor Rusman