Goud voor De Neeling en Verbij op NK Sprint

De Neeling is met haar negentien jaar de jongste winnaar ooit.

Sanneke de Neeling na de 1000 meter.
Sanneke de Neeling na de 1000 meter. Foto: ANP/JERRY LAMPEN

Kai Verbij heeft voor de eerste keer in zijn carrière het NK Sprint in Heerenveen gewonnen. Eerder op dag won Sanneke De Neeling bij de dames de vierkamp in Thialf.

Voorafgaand aan de afsluitende 1000 meter had Verbij een voorsprong in het klassement van 0,64 seconde. Met een tijd van 1.09,14 op de laatste 1000 meter was hij te snel voor Ronald Mulder, de belangrijkste concurrent van Verbij. Die finishte met 1.10,14 waardoor Verbij verzekerd was van de titel. Mulder eindigde in het klassement op de tweede plek; het brons ging naar Gerben Jorritsma.

De Neeling jongste kampioen sprint ooit

Sanneke de Neeling heeft zaterdag in Heerenveen de NK Sprint gewonnen. De Rotterdamse was op de afsluitende 1000 meter net sneller dan Marrit Leenstra, die als tweede in het klassement eindigde. Het brons ging naar Margot Boer. Neeling is met haar negentien jaar de jongste sprintkampioen ooit.

De Neeling ging gisteren na de eerste dag van het NK Sprint al verrassend aan kop in het klassement. Voorafgaand aan de afsluitende 1000 meter op zaterdag had ze een zeer bescheiden voorsprong van 0,68 seconde op Leenstra. Tijdens die spannende finale eindigde De Neeling met een tijd van 1.16,55. Leenstra was net sneller met 1.16,05, maar die halve seconde was niet genoeg om De Neeling van de eerste plaats te stoten.

De Neeling, Leenstra, Verbij en Jorritsma hebben zich automatisch gekwalificeerd voor de WK Sprint in Seoul. Het derde startbewijs wordt vergeven tijdens de vijfde Wereldbeker in Noorwegen, volgend weekend.

Morgen wordt in Thialf nog het NK Allround verreden. Na vandaag gaan Jan Blokhuijsen en Antoinette aan kop in het klassement.