VS blokkeren verkoop van Philips-dochter Lumileds aan Chinese investeerder

De miljardendeal tussen Philips en Chinese investeerders voor de verkoop van dochter Lumileds is van de baan. Amerikaanse autoriteiten geven geen toestemming, heeft Philips vrijdag bekendgemaakt. CFIUS, de instantie die de Amerikaanse nationale veiligheid moet garanderen als buitenlandse investeerders bedrijven willen overnemen, heeft de verkoop afgekeurd. Waarom precies is niet bekend gemaakt.

Lumileds, met 8.800 werknemers, maakt ledlampen die verwerkt worden in nieuwe verlichtingsmethoden. Het gaat om de lichtbronnen zelf, een markt die tien jaar geleden nog ontwikkeld moest worden – vandaar dat Philips de technologie zelf in handen wilde hebben. Inmiddels is ledtechnologie vrijwel volwassen en heeft Lumileds concurrentie uit China en Zuid-Korea.

Vandaar dat Philips in 2014 besloot de componententak te verkopen. In maart vorig jaar vond Philips een koper: het Chinese Go Scale Capital zou 80,1 procent van Lumileds kopen voor 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Philips zou 19,9 procent aandelen houden.

Philips is net bezig de lichtdivisie (jaaromzet 6,9 miljard euro) los te knippen van de medische divisie. Deze operatie wordt dit voorjaar voltooid, via een beursgang of verkoop. (NRC)