In twaalf Duitse deelstaten oudjaarsgeweld als in Keulen

Er zijn geen aanwijzingen van georganiseerde criminaliteit, blijkt uit een vertrouwelijk rapport.

Het station van Keulen.
Het station van Keulen. Foto: FLIP FRANSSEN

In twaalf van de zestien Duitse deelstaten is op Oudjaarsavond sprake geweest van seksueel geweld en berovingen als in Keulen. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Duitse nationale recherche.

Het was al duidelijk dat de aanrandingen, verkrachtingen en berovingen van vrouwen op Oudjaarsavond niet beperkt zijn gebleven tot Keulen en, in minder mate, Hamburg. Het Bundeskriminalamt, de nationale recherche, heeft in een rapport alle cijfers op een rij gezet van misdaden die zijn begaan door groepen mannen die hun slachtoffers omsingelden en dan soms beroofden, soms betastten, en soms beide deden.

Daders hadden wel afgesproken

De omroepen NDR en WDR en de Süddeutsche Zeitung publiceren zaterdag cijfers uit dit vertrouwelijke overzicht. Daaruit wordt ook duidelijk hoe moeizaam het in veel gevallen is de precieze identiteit van de daders vast te stellen. Er zijn wel aanwijzingen gevonden dat sommige daders ergens hadden afgesproken, maar in het rapport staat dat er geen aanwijzingen zijn voor georganiseerde criminaliteit.

De meeste aangiftes zijn geregistreerd in Noordrijn-Westfalen, met de steden Keulen, Düsseldorf en Bielefeld. Daar zijn 1076 aangiftes gedaan. Daaronder ging het 384 keer om seksueel geweld, waarvan 116 keer in combinatie met diefstal. Er zijn 692 aangiftes gedaan van lichamelijk geweld en diefstal. In Hamburg zijn 195 aangiftes gedaan, voor de overgrote meerderheid wegens seksueel geweld. Meldingen over vergelijkbare misdaden als in Keulen komen ook uit Hessen (31), Beieren (27), Baden-Württemberg (25), Berlijn (6), en Bremen (11, alle 11 diefstal, geen aanranding). Uit vijf andere deelstaten werden een of twee gevallen gemeld, uit Mecklenburg-Voorpommeren, Saksen-Anhalt, Sleeswijk-Holstein en Thüringen niets.

Twaalf van 72 verdachten zijn Duits

Van de 72 verdachten hebben er twaalf de Duitse nationaliteit. Tot de andere zestig verdachten behoren Algerijnen, Irakezen, Afghanen en Syriërs. Uit wat er bekend is over dit BKA-rapport valt niet op te maken of er ook vluchtelingen bij zaten. De nationale politie, verantwoordelijk voor de bewaking van acht stations, heeft een eigen overzichtje gemaakt. Daarin worden 43 aangiftes gemeld. In de schaarse gevallen dat de daders geïdentificeerd zijn, gaat het om Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs.

Uit het BKA-rapport dat de politiekorpsen van de deelstaten vaak geen precieze gegevens hebben over de daders. Er worden ook geen eenduidige definities gebruikt. Baden-Württemberg meldt een Amerikaanse en een Algerijnse verdachte, en daarnaast een groep verdachten met een Arabisch uiterlijk. Hamburg signaleert “mannen uit zuidelijke landen”. Noordrijn-Westfalen meldt over veel verdachten dat ze kennelijk een migratie-achtergrond hebben. Volgens de politie in Hessen hadden daders daar een “Noord-Afrikaans/Arabisch/Zuid-Europees/Oost-Europees uiterlijk”.