IMF-chef: vluchtelingencrisis kan Schengen opblazen

Lagarde sprak van een “make or break”-moment voor het Schengenverdrag.

IMF-chef Christine Lagarde op Davos.
IMF-chef Christine Lagarde op Davos. Fot Ruben Sprich / Reuters

Het voortbestaan van de Europese Schengenzone wordt bedreigd door de vluchtelingencrisis. Dat heeft IMF-bazin Christine Lagarde zaterdag gezegd op de laatste dag van het World Economic Forum in Davos, waar de mondiale politieke en economische elite bijeen is.

Twitter avatar WvNoort Wouter van Noort Christine Lagarde: ‘Vluchtelingencrisis is make or break moment voor Europese Unie’. Zegt dat heel expliciet op persoonlijke titel #wef

Lagarde bevestigde dat de uitdagingen die gepaard gaan met de grote instroom van asielzoekers een “make or break”-moment zijn voor het Schengenverdrag. Zij voegde hieraan toe dat zij deze uitspraak op persoonlijke titel deed.

Ook zei ze dat een juiste afhandeling van de vluchtelingenkwestie in Europees verband juist positief kan uitpakken voor de EU-economie, meldt persbureau AFP. Een andere “belangrijke zorg” is volgens Lagarde de mogelijkheid van een Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen.

Eerdere waarschuwingen

Lagarde is niet de eerste hoogwaardigheidsbekleder die waarschuwt voor het voortbestaan van “Schengen”. Tegenover het Duitse Welt am Sonntag pleit de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken voor het tijdelijk opschorten van het Griekse lidmaatschap van de Schengenzone als het land niet meer gaat doen om de stroom van immigranten te beheersen.

“Als de regering in Athene niet meer doet om de buitengrenzen te bewaken, dan moeten we openlijk de discussie voeren over een tijdelijke uitzetting van Griekenland uit de Schengenzone. Het is een mythe dat de Grieks-Turkse grens niet bewaakt kan worden.”

Volgens Welt am Sonntag werkt Duitsland momenteel samen met Oostenrijk, België, Zweden en Denemarken aan een initiatief dat de uitbreiding van het aantal grenscontroles binnen de Schengenzone mogelijk moet maken. Duitsland zou zo bijvoorbeeld de huidige controles aan de grens met Oostenrijk langer kunnen blijven uitvoeren.

Tusk

Eerder deze week zei EU-president Donald Tusk al dat de geplande top van EU-regeringsleiders medio maart “het laatste moment is om te kijken of onze strategie werkt. Zo niet dan zullen we grote gevolgen zien zoals de ineenstorting van Schengen”.

Vanaf maart moet worden besloten of de in verschillende landen weer ingestelde bewaking van binnengrenzen nog verder kan worden verlengd. De ruimte die het Schengenverdrag hiervoor biedt is in principe op.

Het Schengengebied is een zone van 26 Europese landen waarbinnen vrij gereisd kan worden. Het bevat 22 EU-lidstaten plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.