Strafrechtdeskundigen: kleine kans op vervolging en berechting van daders MH17

Prominente strafrechtdeskundigen achten de kans klein dat het binnen afzienbare tijd komt tot vervolging en berechting van de daders van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dit hebben zij vrijdag in verschillende toonaarden duidelijk gemaakt in een door de Tweede Kamer georganiseerde hoorzitting.

„Het kabinet heeft de verwachtingen te hoog aangezet. Het wordt tijd deze verwachtingen juridisch te temperen”, zei strafrechtadvocaat en hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops. Volgens de aan de Vrije Universiteit verbonden Marieke de Hoon zijn alle oplossingen „gecompliceerd en zullen jaren duren”. In dit verband wees internationaal strafrechtspecialist Mischa Wladimiroff op het „glibberige pad” van vervolging van politiek verantwoordelijken. „Wees daarbij niet te ambitieus en beperk je tot de mensen die evident strafbaar zijn”, luidde zijn advies.

Opsporing en berechting van de schuldigen was een van de hoofddoelstellingen van het kabinet na de aanslag op de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. In oktober concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat het vliegtuig was neergehaald door een Boek-raket van Russische makelij die was afgeschoten van Oost-Oekraïens grondgebied. Justitie doet nog onderzoek. (NRC)