Veerboot bij Calais bestormd door migranten

Een groep van vijftig migranten probeerde aan boord van een veerboot te komen.

Zaterdag werd er in Calais voor de migranten gedemonstreerd.
Zaterdag werd er in Calais voor de migranten gedemonstreerd. Foto: AFP/FRANCOIS_LO_PRESTI

Een groep van ongeveer tweehonderd migranten heeft zaterdag de haven van Calais bestormd, waarna vijftig van hen probeerden om aan boord te gaan van een ferry met bestemming Groot-Brittannië. Dat lukte niet; de deuren van het schip werden afgesloten en later ook de kade. Door het incident liep de veerboot een vertraging van twee uur op. De rederij op Twitter:

Twitter avatar DFDSUKUpdates DFDS Seaways Updates The Port of Calais has been temporarily closed due to a migrant invasion, as soon as they are cleared the Port will re-open

Eerder op de dag was er een demonstratie bij Calais, waar ongeveer vierduizend migranten in een geïmproviseerd kamp verblijven. Zij proberen vanuit daar de oversteek te maken naar de andere kant van Kanaal. Niet alleen gaan er vanuit Calais veerboten van en naar het Britse eiland, maar ook de Kanaaltunnel die Groot-Brittannië met Europa verbindt, komt uit in Calais.

De ongeveer tweeduizend demonstranten wilden de aandacht vestigen op de erbarmelijke leefomstandigheden in het kamp, dat ook wel ‘De Jungle’ wordt genoemd. Onder hen waren Britten, die verkondigden dat de migranten aan de andere kant van het Kanaal welkom zijn. Het kamp is deels ontruimd door de politie; de hutten en tentjes die er eerder stonden worden vervangen door verwarmde zeecontainers. Ondertussen is de toestroom van migranten naar een kamp bij Grande Synthe, (Duinkerken) toegenomen. Op dit moment zouden daar zo’n 2.500 mensen zitten. NRC-verslaggever Rinksje Koelewijn is ter plekke:

“De sfeer in Calais is zo rond de avond, 5 uur, grimmig. De ME houdt de wacht langs de weg, bij viaducten om te voorkomen dat mensen op langsrijdende vrachtwagens springen. Een groot deel van het terrein waar gisteren nog tenten en hutjes stonden zijn compleet schoongeveegd. Er staan zeecontainers op een belendend terrein, maar die zijn nog niet in gebruik genomen.

Eerder vandaag was Labourleider Jeremy Corbyn in het kamp in Duinkerken. Hij is de voornaamste opponent van premier Cameron. Dat bracht ook een enorme mensenmassa op de been van Koerdische Irakezen die in hem hun ticket zagen voor een enkele reis naar Engeland. Want dat is wat alle mannen en vrouwen willen: naar Engeland.”

Rond half negen werd het haventerrein weer vrijgegeven.