Google betaalt 170 miljoen aan Britse fiscus

Het akkoord volgt op kritiek op het internetbedrijf vanwege het afdragen van te weinig belasting.

Het logo van Google op het hoofdkantoor van het bedrijf in Brussel.
Het logo van Google op het hoofdkantoor van het bedrijf in Brussel. Foto Virginia Mayo / AP

Google gaat zo’n 130 miljoen pond (omgerekend ruim 171 miljoen euro) terugbetalen aan de Britse belastingdienst. Dat heeft Matt Brittin, hoofd van de Europese tak van het internetbedrijf, vrijdag tegen de BBC gezegd. Het akkoord volgt op kritiek op Google vanwege het afdragen van te weinig belasting.

De schikking volgt op een zes jaar durend onderzoek en gaat om inkomsten die Google heeft verdiend sinds 2005. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft net als veel andere multinationals ingewikkelde constructies opgetuigd om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen. Om deze reden heeft Google, net als Apple, zijn Europese hoofdkwartier in Ierland gevestigd (de zogeheten “double Irish arrangement”). Dat land heeft een veel gunstiger belastingklimaat voor ondernemingen.

Ondertussen werd echter wel voor ruim 5 miljard euro aan omzet gedraaid in het Verenigd Koninkrijk, waarvan slechts een 27 miljoen euro werd afgedragen aan de Britse fiscus. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afzetmarkt van Google, na thuisland VS.

Despite the UK being one of Google’s biggest markets, it paid £20.4m in taxes in 2013. The value of its sales in Britain that year was £3.8bn.

‘Geen wetten overtreden’

De internetreus stelt dat het bedrijf nooit wetten heeft overtreden. Google zegt dat de terugbetaling onderdeel is van een beleidsverandering en dat het bedrag overeenkomt met de omvang van de activiteiten van Google in het Verenigd Koninkrijk. “Hoe multinationals belast dienen te worden is al jaren onderwerp van discussie en als gevolg hiervan verandert het belastingstelsel”, schreef Google in een verklaring, meldt persbureau AP.

Google is niet het enige bedrijf dat onder vuur ligt vanwege creatieve belastingconstructies. Ook Facebook, Amazon en Starbucks worden beschuldigd van gelijksoortige praktijken.