Fluwelen basilicumgnocchi

In een lawaaierig C eet Joël Broekaert een heerlijk zoete halve kreeftenstaart.

In de industriële setting van restaurant C staan ook voor vegetariërs originele gerechten op de kaart.
In de industriële setting van restaurant C staan ook voor vegetariërs originele gerechten op de kaart.

Bijzonder

Restaurant C is het nieuwe BAUT. Althans, C zit op de plek in Amsterdam waar vroeger BAUT zat en is ook van chef-eigenaar Michiel van der Eerde die we allemaal kennen als jurylid van het SBS-programma Masterchef Holland. BAUT was een succesvol pop-up restaurant dat geprolongeerd wordt op alweer de derde tijdelijke locatie. Onderwijl werd het oorspronkelijke restaurant aan de Wibautstraat omgebouwd tot het permanente C. De dagelijkse leiding is in handen van chef Arnout van der Kolk.

C ziet er min of meer hetzelfde uit als BAUT – een flinke schoenendoos met een rauwe, industriële uitstraling en een grote open keuken – maar het concept is nieuw. C staat voor Celsius. Alles draait hier om garingstemperaturen. De menukaart is onderverdeeld in: 0-20ºC (rauw en koud), 40-80ºC (lage temperaturen), 100ºC (stoom en kook) en 200ºC (gril, plancha en tempura). Alles op de kaart is maatje tussengerecht. Er is ook een ‘360ºC menu’ in vier, vijf of zes gangen (45 tot 65 euro) voor „de perfecte opbouw van de verschillende temperaturen en kookmethodes”.

Op de kaart

Voordat we verdergaan, één opmerking: we hebben een beetje pech. Allereerst is het nogal druk vanavond, de tent zit vol en er is ook nog een borrel voorin. Daar heeft de ontzettend leuke, aardige, uitermate voorkomende bediening haar handen meer dan vol aan. Drankjes laten op zich wachten, wijnen komen na het gerecht. Maar de bediening maakt dat ruimschoots goed door gewoon heel leuk te zijn. Dan raakt er ook nog een bonnetje kwijt, waardoor het helemaal lang duurt. Nu ja, kan gebeuren. Gang minder op de rekening, gratis drankje. Zand erover.

Iets anders is dat we door die borrel vier uur lang in de dreunende herrie zitten. Iedereen gaat harder praten, je verstaat elkaar (en die leuke bediening) amper. Dat is geen kwestie van ‘kan een keer gebeuren’, dat is een bewuste keuze van het management dat hiermee de restaurantgast op de tweede plek zet en dat is kwalijk.

Jammer, want het eten is best goed. Het concept is een beetje windowdressing – een ingrediënt kiezen en daar een garingsmethode bij uitzoeken, dat doet in feite elke kok. En daarbij komt alles min of meer lauw op tafel. Maar het zijn leuke gerechten, en ze zijn niet al te duur.

Verreweg het beste gerecht vanavond is de kreeft met basilicumgnocchi en parmezaan (15 euro). De halve kreeftenstaart is perfect gegaard en heerlijk zoet. Ook de gnocchi zijn fluweel van structuur en mooi afgekookt. En dat alles ligt in een volle ziltzoete bisque (het heeft dat parmezaankoekje niet eens nodig, maar soit). Ook de vegavariant, met diezelfde gnocchi in truffelsaus, smakelijke pijnboompitjes (waarvan akte) en stevige blokjes aardpeer, is gewoon heel erg lekker. Sowieso doen ze hier hun best om voor de vegetariërs leuke, originele varianten te bedenken, in plaats van hetzelfde zonder. (Wel komt de groene asperge vrij vaak terug – in januari.)

Er zitten een hoop aardigheidjes in het menu: de groenekruidengranité bij de makreel-ceviche (12 euro), de gele currytoefjes bij het zalig zachte buikspek in hoisin (13 euro) en de crème van wakame (die friszure, felgroene zeewiersliertjes) bij de teriyaki-zalm (14 euro). Maar er zijn ook missers. Die zalm heeft zo weinig temperatuur gekregen dat, hoewel die niet rauw meer is, je toch eigenlijk ook niet van enige garing kan spreken. Wat overblijft is een nogal snotterig, of aardiger gezegd, een beetje geleiachtig visvlees. De bavette (17 euro) heeft dan weer net iets te veel garing gezien: de kern is nog mooi rosé maar eromheen zit een nogal brede grijze, leverachtige rand. De dragonjus is lekker bedacht, maar te zout afgemaakt.

Eindoordeel

Restaurant C is een laagdrempelig restaurant waar je ongetwijfeld op de meeste dagen van de week heel aardige gerechtjes zonder al te veel poespas voor een redelijke prijs kunt eten met een lekker wijntje erbij (arrangement 24,50 tot 42,50 euro). Maar het kan dus ook zomaar gebeuren dat je met een grijs randje aan je bavette overdreven duidelijk door de bonkmuziek heen moet articuleren. De bediening is wel echt ontzettend aardig (had ik dat al gezegd?).