Dijkhoff: komende maanden nog genoeg opvangplekken

De staatssecretaris reageert op een bericht dat het niet gaat lukken om voor 1 februari per provincie 2.500 extra opvanglocaties te vinden voor nieuwe asielzoekers.

Archieffoto van Jacques Tichelaar uit 2008.
Archieffoto van Jacques Tichelaar uit 2008. Foto Koen Suyk / ANP

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar nog voldoende opvangplekken voor asielzoekers. Dat bevestigt een woordvoerder van de bewindspersoon naar aanleiding van uitspraken van Jacques Tichelaar zaterdag in een interview met Trouw. Daarin beweerder hij dat het niet gaat lukken om voor 1 februari per provincie 2.500 extra opvanglocaties te vinden voor nieuwe asielzoekers.

Tichelaar is lid van het nationaal bestuursoverleg dat de taak heeft om voldoende plekken te vinden. Het was de bedoeling dat er per 1 februari in iedere provincie 2.500 plaatsen beschikbaar zouden zijn. Nu dat niet is gelukt, wordt in februari opnieuw overlegd over het in goede banen leiden van de instroom van nieuwe vluchtelingen. Hieraan zullen het kabinet, gemeenten en provincies deelnemen.

‘Meer tijd nodig’

In sommige provincies is het wel gelukt om op tijd genoeg opvanglocaties te regelen. Tichelaar maakt zich geen zorgen over de vertraging:

“Dat is niet erg. Uiteindelijk komen er veel nieuwe plekken dit jaar. Provincies hebben nog wat meer tijd nodig. Er komt daarom een bestuursakkoord 2.”

Wel maakt hij zich zorgen om de houding van het kabinet. Eerder deze week werd bekend dat ambtenaren voor 2016 rekenen op een instroom van circa 93.600 nieuwe asielzoekers.

Het kabinet gaat echter uit van een veel lager aantal van zo’n 58.000 migranten, vergelijkbaar met het aantal dat vorig jaar aankwam. Staatssecretaris Dijkhoff liet weten dat hij een dempende werking verwacht van het Europese asielbeleid. Volgens Tichelaar schept dit onduidelijkheid en kan dit tot problemen leiden als er uiteindelijk toch een hoger aantal asielzoekers naar Nederland komt.

Voldoende opvangplekken

Een woordvoerder van Dijkhoff bevestigt desgevraagd dat de huidige afspraken in ieder geval voldoende zouden moeten zijn om in het eerste kwartaal van 2016 de stroom asielzoekers op te vangen.

“Afhankelijk van de aantallen die komen en gaan zouden de huidige afspraken toereikend moeten zijn. Via het landelijk overleg waarin verschillende partijen vertegenwoordigd zijn, waaronder het kabinet en provincies, worden de ontwikkelingen in de gaten gehouden en wordt waar nodig bijgestuurd.”