Ajax verslaat Vitesse, Roda wint voor het eerst in 5 maanden

Heracles deed goede zaken tegen De Graafschap. Heerenveen wint in slotfase van Willem II.

Ajax speler Riechedly Bazoer viert zijn doelpunt.
Ajax speler Riechedly Bazoer viert zijn doelpunt. Foto: Erwin Spek / ANP

Een oerdegelijk Ajax heeft zaterdag ook de tweede wedstrijd na de winterstop gewonnen. Subtopper Vitesse, dat maar niet van een topclub weet te winnen, werd in de Amsterdam Arena met 1-0 geklopt.

Net als vorige week tegen ADO Den Haag (eveneens 1-0-winst) en in de laatste wedstrijden voor de winterstop had de ploeg van trainer Frank de Boer moeite om kansen te creëren. Achterin gaf Ajax daarentegen ook weinig weg tegen Vitesse. Tegenvaller voor Ajax was wel het snelle uitvallen van rechtsback Kenny Tete, die met een onderbeenblessure naar de kant moest.

Uitgerekend Riechedly Bazoer zette Ajax al na 25 seconden op voorsprong. De middenvelder was afgelopen week de meest besproken voetballer van de eredivisie, nadat hij in de uitwedstrijd bij ADO Den Haag het mikpunt was van discriminerende spreekkoren. Bazoer stond op de juist plek om de bal binnen te tikken, nadat doelman Eloy Room die had moeten lossen.

Volgens bekend Amsterdams gebruik scandeerden de fans direct om de tien, maar die kwamen er bij lange na niet. Zowel Ajax als Vitesse had grote moeite om het spel naar zich toe te trekken. Wat volgde was een lauwe eerste helft, waarin de in de basis teruggekeerde Anwar El Ghazi nog het dichtst bij een doelpunt was. De rechterspits, die de voorkeur kreeg boven Viktor Fischer, zag hoe zijn afstandsschot net naast werd getikt.

Ook na rust hielden beide ploegen elkaar bij de keel zonder door te pakken. Zowel Room als Ajaxkeeper Jasper Cillessen werden amper op de proef gesteld, al was Room vlak na de hervatting wel op zijn post toen Amin Younes vanaf de zijkant voor zijn doel opdook. Het schot van de Duitser, die de laatste duels erg trefzeker is, ging recht op de Vitesse-doelman af. Room had in het slot ook goed het oog op een schot van El Ghazi, waardoor zijn vroege fout beslissend bleek.

Roda JC - Excelsior

Roda JC moest er bijna vijf maanden op wachten, maar de Limburgse club heeft zaterdag eindelijk weer eens een overwinning geboekt in de eredivisie. Met zes nieuwelingen in de basis won de club uit Kerkrade met 1-0 bij Excelsior, door een doelpunt in de 83e minuut van Hicham Faik.

De invaller krulde met zijn linkerbeen een vrije trap vanaf de rechterkant in het Rotterdamse doel. Faik bezorgde Roda JC daarmee de eerste overwinning sinds 30 augustus, toen de ploeg van trainer Darije Kalezic zegevierde bij AZ. Sindsdien bleef de geel-zwarte brigade veertien competitiewedstrijden op rij zonder zege, een negatief clubrecord. Door de winst zaterdag op Woudestein nam Roda JC de veertiende plek op de ranglijst over van Excelsior. De Limburgers hebben nu twee punten meer dan de Kralingers.

In een poging voor de ommekeer te zorgen, zette Kalezic alle aanwinsten van deze winter in de basis: Marcos Gullón, Jordy Buijs, Georgi Zjoekov, Ugur Inceman, Rydell Poepon en Kristoffer Peterson. Van een ingespeeld elftal met vaste patronen was daarom geen sprake bij Roda JC, dat in Rotterdam alleen gevaarlijk was uit spelhervattingen.

Bij Excelsior was clubtopscorer Jeff Stans (vijf doelpunten) gepasseerd door trainer Fons Groenendijk. Vanaf de bank zag Stans hoe zijn ploeggenoten soms aardig voetbalden, maar voorin stootkracht misten. Spits Tom van Weert werd één keer gelanceerd, maar hij schoot met links hoog over. De grootste kans was voor invaller Daryl van Mieghem, die in de 78e minuut rakelings voorlangs schoot.

De strijd tussen de degradatiekandidaten leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar kreeg toch nog een winnaar. Een scherp aangesneden vrije trap van Faik werd door niemand aangeraakt en dwarrelde zomaar in het Rotterdamse doel: 0-1.

Heracles - De Graafschap

Heracles Almelo heeft de kansloze nederlaag van vorige week bij buurman FC Twente zaterdagavond in de vergetelheid gedrukt met een zege op De Graafschap: 2-1. Brahim Darri en Thomas Bruns scoorden voor de thuisclub, Andrew Driver deed pas laat iets terug. Van goed voetbal was geen sprake in het Polman-stadion, maar met 33 punten en opnieuw de vierde plaats in de eredivisie zingt de aanhang van een bescheiden club ook bij een slechte wedstrijd dankbaar.

De Almeloërs openden hoopgevend en kregen al vroeg gelegenheid op voorsprong te komen. Wout Weghorst schampte de bal na een puike voorzet van Mark-Jan Fledderus met het hoofd, de herkansing voor rechtsbuiten Peter van Ooijen eindigde door gebrek aan overtuiging met links in het zijnet. Iliass Bel Hassani schoot na een ingestudeerde hoekschop hoog over.

Na een kwartier namen de Doetinchemmers, offensief aangejaagd door Bryan Smeets, het initiatief over. Dat werd De Graafschap gemakkelijk gemaakt door het vele balverlies en het gebrek aan ideeën bij Heracles. Karim Tarfi (paal) en Smeets zelf (lat) waren het dichtst bij succes. Uit het niets werd het toch ineens 1-0 door Darri, met een welgemikt schot buiten bereik van doelman Hidde Jurjus.

Heracles voetbalde na rust meer vooruit, maar alleen de passes achteruit kwamen aan. De Graafschap deed er niet zijn voordeel mee. Sterker, de ‘Superboeren’ konden geen enkel bewijs leveren dat de laatste plaats op de ranglijst op pech en toeval berust.

Toch maakte Ted van de Pavert bijna gelijk. Hij kopte, na de meeverdedigende Weghorst omver te hebben getrokken, via de grond tegen de kruising. Nadat Darri had nagelaten knap voorbereidend werk van Bel Hassani af te ronden, besliste Bruns het duel met een fraaie vrije trap. De aansluitingstreffer van Driver kwam te laat.

Heerenveen - Willem II

Een bedroevend slechte eerste helft heeft sc Heerenveen zaterdag niet opgebroken. In eigen huis bogen de Friezen een achterstand tegen Willem II om en wonnen ze met 3-1.

Bij rust stond de ploeg van trainer Foppe de Haan nog achter en mocht het blij zijn dat het maar 0-1 was door een benutte strafschop van Nick van der Velden. De Haan gooide zijn elftal echter resoluut om in de rust en dat hielp. Lang bleef de aanvalslust van Heerenveen onbeloond, maar kort na elkaar wisten Arber Zeneli en Kenny Otigba toch te scoren.

Niet lang daarna zorgde Sam Larsson voor het hoogtepunt van de avond met een prachtige vrije trap, die vanaf twintig meter afstand in de rechterhoek van het doel belandde. Hij bepaalde zo de eindstand. (ANP)