Een beetje machteloos

Er zitten nog wel wat instrumenten in de gereedschapskist van Mario Draghi. Toch hebben die grotendeels hetzelfde kleurtje als de reeds gebruikte. Meer van hetzelfde dus. De rente nog wat lager of voor nog forsere bedragen maandelijks obligaties kopen.

Eentje ziet er een beetje anders uit: de monetaire financiering. Dit betekent het rechtstreeks financieren van overheidsinvesteringen door de ECB. Hoewel dergelijke investeringen onmiddellijk een positief effect kunnen hebben op de groei en inflatie, is het zo goed als uitgesloten dat Draghi er ooit naar zal grijpen.

Daarvoor levert een simpele zoektocht op Google net iets te veel resultaten op waarin ‘monetaire financiering’ en ‘Zimbabwe’ in één en dezelfde paragraaf staan.

Eigenlijk staan onze centrale bankiers dus een beetje machteloos. Het is aan de politieke leiders om een zuurstofrijkere economische omgeving te creëren. Want ondanks de lage olieprijs loopt dat nog niet écht gesmeerd. Daar kan de ECB weinig aan verhelpen.