Saoedische geestelijke bepleit schaakverbod

De hoogste geestelijke in Saoedi-Arabië, grootmoefti sjeik Abdulaziz Al-Sheikh, heeft een fatwa uitgesproken tegen schaken. De sport is volgens hem het werk van Satan, net als gokken en alcohol, en een verspilling van tijd en geld, meldde The New York Times vrijdag. Schaken wordt overal in de Arabische wereld zonder problemen gespeeld. Twee jaar na de islamitische revolutie werd in Iran in 1981 eveneens schaken verboden met het argument dat het tot gokken aanmoedigde. In 1988 werd de schaaksport in ere hersteld door ayatollah Khomeiny, de hoogste leider van het revolutionaire Iran, die in een fatwa bepaalde dat schaken in orde was als dat maar niet tot gokken leidde, of de dagelijkse gebeden in de weg zat. De ultraconservatief-sunnitische Saoedische moefti zou er echter op kunnen wijzen dat de shi'itische Iraniërs geen goede moslims zijn.(NRC)