Hoogste Saoedische geestelijke bepleit schaakverbod

De hoogste geestelijke in Saoedi-Arabië, grootmoefti sjeik Abdulaziz Al-Sheikh, heeft een fatwa uitgesproken tegen schaken. De sport is volgens hem het werk van Satan, net als gokken en alcohol, en een verspilling van tijd en geld, meldt The New York Times vrijdag. Schaken wordt overal in de Arabische wereld gespeeld en tot nu toe ook in Saoedi-Arabië zonder problemen, liet een lid van Saoedische schaakbond weten. Het is niet duidelijk wanneer de fatwa is uitgeroepen, maar volgens The New York Times zou het verband kunnen houden met een toernooi deze vrijdag in Mekka.

Twee jaar na de islamitische revolutie werd in Iran in 1981 behalve muziek en het Iraanse (in tegenstelling tot het islamitische) nieuwjaar eveneens schaken verboden met het argument dat het tot gokken aanmoedigde. Maar alle drie verboden bleken onhoudbaar. In 1988 werd de schaaksport in ere hersteld door ayatollah Khomeiny, de hoogste leider van het revolutionaire Iran, die in een fatwa bepaalde dat schaken in orde was als dat maar niet tot gokken leidde, of de dagelijkse gebeden in de weg zat. In 2000 had zelfs de tweekamp om het wereldkampioenschap plaats in Teheran. De ultraconservatief-sunnitische Saoedische moefti zou er met zijn fatwa echter op kunnen wijzen dat de shi'itische Iraniërs geen goede moslims zijn. (NRC)