Opinie

De week waarin de politie op bezoek kwam na een tweet

Foto Hollandse Hoogte/ Phil Nijhuis, beeldbewerking NRC

Zorgelijk toch, het nieuws dat deze week via NRC naar buiten kwam: verschillende twitteraars kregen de afgelopen weken de politie over de vloer nadat ze getweet hadden tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Mag dat eigenlijk wel?, vroegen Kim Bos en Martin Kuiper zich in een mooie reportage af.

Het initiatief leidde tot een mooi debat op onze opiniepagina’s. Zo’n huisbezoek is niet zo onschuldig als het lijkt, schreef Wouter Hins. Het was toch beter geweest als de bezoekers geen pet op hadden gehad, aldus Maarten Huygen. ‘Twitterpolitie op huisbezoek sturen is een overreactie’, oordeelde NRC in een commentaar.

Niet de politie, maar zo’n drieduizend Nederlandse burgers, hebben zich dan weer verenigd om een positief tegengeluid te laten horen op Facebook. Zij maken zich zorgen, zo stelde Lieneke Nieber vast, over hatelijke uitspraken op sommige Facebookpagina’s over vluchtelingen, moslims en minderheden. ‘Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat schelden en die haatcommentaren’.

Ook de politie maakt zich zorgen. Maar dan over een islamitische stichting uit het Utrechtse De Bilt die sympathiseert met jihadisten en het martelaarschap. Andreas Kouwenhoven zocht het uit.

Tot slot nieuws van een heel andere aard maar dat mij naar de keel greep. In het Amerikaanse Flint kwam anderhalf jaar lang gif uit de kraan. Honderdduizend mensen dronken water dat te veel lood bevatte. Sommige kinderen hebben blijvende hersenschade. Obama kondigde de noodtoestand af. Collega Maartje Somers schreef een aangrijpend verhaal.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.