KNAW tekent kritische petitie aan Ankara ook

Twintig internationale organisaties voor het hoger onderwijs, waaronder de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, hebben donderdag een brandbrief gestuurd aan president Erdogan van Turkije. In de brief uiten ze hun „ernstige zorgen” over de talloze arrestaties en ondervragingen van Turkse academici, nadat zij een petitie hadden ondertekend die Ankara oproept het „opzettelijke bloedbad en de deportatie van Koerden” in het oosten van het land te stoppen. Sinds de zomer van vorig jaar zijn de gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische guerrillabeweging PKK weer opgelaaid. De begin dit jaar gestarte petitie is ondertekend door ruim 1.100 Turkse academici, en 356 internationale wetenschappers, van wie er zes zijn verbonden aan een Nederlandse universiteit. In reactie op de petitie zijn openbare aanklagers in Turkije onderzoeken gestart naar de wetenschappers in hun land die de petitie ondertekenden. (NRC)