‘Bloomberg wil gooi doen naar presidentschap VS’

De oud-burgemeester van New York zou als onafhankelijk kandidaat willen meedoen.

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Michael Bloomberg, de voormalig burgemeester van New York, is van plan om zich te kandideren voor het presidentschap van de VS. Hij zou dat als onafhankelijk kandidaat willen doen, zo schrijft The New York Times.

Bloomberg was van 2002 tot 2013 burgemeester van New York. Aanvankelijk was hij Republikein, maar in 2007 brak hij met de partij om als onafhankelijk politicus verder te gaan. De multi-miljardair (geschat vermogen: 33 miljard dollar) heeft in het verleden al vaker overwogen om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De dominante positie van Donald Trump bij de Republikeinen alsmede de opkomst van Bernie Sanders bij de Democraten zou de multi-miljonair nu over de streep hebben getrokken.

Volgens de krant heeft de 73-jarige Bloomberg een team adviseurs opdracht gegeven om een campagnestrategie op te stellen. Daarnaast heeft hij in december een onderzoek laten uitvoeren naar zijn kansen en is hij van plan om in februari weer een peiling te houden tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire. Ook wordt onderzocht hoe vorige presidentsraces zijn verlopen voor kandidaten die niet voor de Democraten of Republikeinen uitkwamen. Niet eerder won een onafhankelijk kandidaat namelijk de presidentsverkiezingen.

Volgens ingewijden zou Bloomberg maar liefst 1 miljard dollar aan eigen vermogen in zijn campagne willen steken. Begin maart wordt de officiële bevestiging van Bloombergs kandidatuur verwacht.