Blokhuijsen en De Jong leiden op NK allround

Blokhuijsen won zaterdag de 5.000 meter, terwijl De Jong tweede werd op de 3.000 meter.

Na twee dagen gaat schaatser Jan Blokhuijsen aan de leiding op het NK allround voor mannen.
Na twee dagen gaat schaatser Jan Blokhuijsen aan de leiding op het NK allround voor mannen. Foto Vincent Jannink/ANP

Schaatser Jan Blokhuijsen gaat op het NK allround in het Heerenveense Thialfstadion na de 5.000 meter bij de mannen aan de leiding. Bij de vrouwen staat Antoinette de Jong na twee dagen bovenaan in het klassement. Zondag worden de slotafstanden verreden.

Blokhuijsen won zaterdag de vijf kilometer in een tijd van 6.22,18 voor Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, die tweede en derde werden. De tweede dag van het allroundtoernooi voor mannen werd ontsierd door diskwalificaties. Klassementsleider Peter Groen moest de strijd staken nadat hij een blokje had geraakt. Feiko Bierman en Tom Kant werden eveneens gediskwalificeerd nadat zij in een rechtstreeks duel vergaten van baan te wisselen.

Het NK allround voor mannen wordt zondag afgesloten met de 1.500 en 10.000 meter. Blokhuijsen verdedigt bij de eerste afstand een voorsprong van 1,87 seconden op De Vries. Patrick Roest staat op plaats drie.

De Jong aan kop bij de vrouwen

In het vrouwentoernooi eindigde klassementsleider De Jong zaterdag als tweede op de 3.000 meter, nadat ze een dag eerder had gezegevierd op de 500 meter. Ze behield daarmee haar koppositie. Met een tijd van 4.04,30 was de schaatsster net iets langzamer dan winnaar Annouk van der Weijden, die een tijd reed van 4.04,07.

In het klassement verdedigt De Jong zondag op de 1.500 meter een voorsprong van 1,30 seconde op Van Der Weijden. Linda de Vries staat derde. De vrouwen rijden morgen ook nog de afsluitende 5.000 meter.

Kramer afwezig

Zowel bij het mannen- als vrouwentoernooi ontbreken nogal wat titelkandidaten. Zo missen tijdens de driedaagse in Heerenveen onder anderen Sven Kramer (stage in Spanje), Wouter Olde Heuvel (heupblessure), Jorrit Bergsma (naar Oostenrijk voor Open NK marathon), Ireen Wüst (actief op NK sprint) en Marije Joling (trainingskamp op Gran Canaria).

NK Sprint

Dit weekend wordt tevens het NK sprint verreden. Na de eerste dag gaan Kai Verbij en Sanneke de Neeling aan de leiding. Later zaterdag wordt het toernooi afgesloten met een tweede 500 en 1.000 meter voor zowel de mannen als vrouwen.