Meed de koning asielzoekers expres?

  Koning Willem-Alexander in het noodopvangpaviljoen tijdens zijn werkbezoek aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
 

Koning Willem-Alexander in het noodopvangpaviljoen tijdens zijn werkbezoek aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De koning zou er goed aan doen niet alleen óver vluchtelingen te praten, maar ook mét hen. Dat vinden PvdA, SP en D66 in de Tweede Kamer en ook een groep asielzoekers zelf.  

D66 en SP hebben zich verbaasd over het optreden van koning Willem-Alexander, dinsdag in Ter Apel. In het opvangcentrum daar verblijven meer dan 1.000 vluchtelingen. Toch sprak het staatshoofd voor het oog van de camera in een lege zaal met managers die betrokken waren bij de uitvoering van het vluchtelingenbeleid. Gesprekken met asielzoekers waren er niet.

„Wat een toneelstukje”, reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak. „Als de koning zich in de uitvoering van het opvangbeleid wil verdiepen, dan spreek je toch ook met de vluchtelingen zelf? Als je wilt weten of de bakker goed brood bakt, vraag je het toch ook aan zijn klanten?”

D66-leider Alexander Pechtold stelt: „Goed dat het staatshoofd zijn betrokkenheid toont bij de komst van vluchtelingen naar ons land en zich verdiept in hoe we dat in Nederland organiseren. Ik zou het echter ook een mooi en belangrijk gebaar vinden als hij zich middels gesprekken in die mensen verdiept en met hen spreekt over hun rechten en plichten en de Nederlandse normen en waarden. Als de koning dat zichtbaar doet, kan dat bijdragen aan een meer open en zelfbewuste houding van alle Nederlanders ten opzichte van vluchtelingen.”

Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA wil „de koning niet voorschrijven hoe hij met vluchtelingen moet omgaan. Maar als ik hem had mogen adviseren over het bezoek, had ik gezegd: Als u daar nu toch bent, praat dan ook eens met de vluchtelingen zelf. Dat kan overigens best achter de schermen. Voor de camera wordt het al snel aapjes kijken.”

Op Facebook circuleert een open brief van LGBT asylum support aan de koning namens tien homoseksuele asielzoekers uit Alphen aan den Rijn: „We zagen een foto van u in het nieuws en kunnen bijna niet geloven dat u in een opvangkamp was voor asielzoekers. Want de mensen die om u heen staan, zien er niet uit als wij, asielzoekers, gewone mensen. We nodigen u daarom uit bij ons op bezoek te komen.”

„Er is geen beleid om de koning niet met vluchtelingen te laten spreken”, zegt de woordvoerder van het Koninklijk Huis. De laatste keer dat Willem-Alexander met vluchtelingen sprak was als kroonprins, voor de troonswisseling in 2013, aldus de woordvoerder.