M/v van de week vladimir poetin

Illustratie Nate Beeler

Vladimir Poetin blijft de wereld verbazen en verbijsteren. Deze week werd bekend dat hij en zijn chef van de geheime dienst, Nikolaj Patroesjev, „waarschijnlijk” opdracht hebben gegeven om de destijds gedeserteerde en gevluchte Russische geheim agent Aleksandr Litvinenko in Londen te vermoorden.

De Britse onderzoeksrechter sir Robert Owen stelt dat Litvinenko – die sinds 2000 in Londen woonde – in 2006 door Russische moordenaars met het radioactieve polonium is vergiftigd. De operatie was volgens de rechter waarschijnlijk goedgekeurd door Patroesjev en Poetin.

De Amerikaanse cartoonist Nate Beeler brengt hier treffend in beeld wat de Russische president gewoonlijk met critici en anderen doet die hem en zijn regime om de een of andere reden niet welgezind zijn.

Ondertussen liet Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov weten het Britse onderzoek „niet erg belangrijk” te vinden.