Een huisje in de sfeer van Downton Abbey

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een huisje in de sfeer van Downton Abbey.

Huis Aan het bos bij Wierden (naast Almelo) staat een piepklein huisje van veertig vierkante meter en daar woont hovenier Erik Wevers (50). Het is een archeologisch rijksmonument vanwege de eeuwenoude grafheuvels waar het op is gebouwd.

Het huisje zelf, schat Wevers, is zo’n 25 jaar oud. „Een half jaar geleden bood de eigenaar het mij te huur aan. Ik heb direct mijn boeltje opgepakt en hier neergezet. Zo’n kans krijg je maar één keer; aan het bos met een grote bloemenweide waar ik kan tuinieren, de buren pas 150 meter verderop. Normaal is zoiets niet te betalen.” 

 

Downton Abbey Wevers werkt altijd buiten en is „een natuurmens”, maar in huis houdt hij niet van „licht en lucht”. Het is er potdicht. De drie grote ramen gaan schuil achter een vlinderkast, schilderij, of dik velours gordijn. Wevers wil „cocoonen” tussen zijn verzamelde „spullen” – fossielen, beelden, antiek, schilderijen, non-fictieboeken. Inspiratie voor zijn interieur haalt hij uit Downton Abbey.

Het tafeltje naast de antieke bank ( 1825) en het schellenkoord dat hij vasthoudt („het rinkelt echt”), zijn net zoals in de serie. De houten ‘paal’ is een stuk trap uit een oud herenhuis. Erop een „net echte” replica van een sabeltandkat. De buste op de kast is van Charles Darwin, de andere van Boudewijn Büch. „Ik bewonder zijn natuurhistorische werk.” En zo lijkt deze kamer nog het meest op een rariteitenkabinet, vindt Wevers.

Van Ikea „Niks, al hebben ze lekkere vlierbloesemlimonade.”

Bij brand meenemen „Mijn levende have: blauwe pijlgifkikkers, salamanders en vogelspin Renée.”

Lenny Gerdes