Na 26 jaar weer met dezelfde schmink op de foto

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

 

Projectmedewerker bij de provincie Flevoland Jan Erik Visscher (33, rechts) speelde najaar 1990 met jeugdvriend Peter Stukker (34, docent) oorlogje in de achtertuin van zijn ouderlijk huis aan de Veldweg 15 in Hattem.

„Mijn ouders hadden het huis net gekocht. De vorige bewoners hadden een keurige tuin met aangeharkte perkjes. Gelukkig moest er worden verbouwd. De tuin veranderde in een landschap vol kraters en bergen puin. Met mijn vaders zegen betrok ik Peter bij de grondige herinrichting. We kenden elkaar al vanaf de box. Zijn oudere broer Erik was vriendjes met mijn broer Marnix.

We speelden vaak oorlogje en zaten bij De Zwarte Hand; een peloton van zeven jongens van de Jan Jaspersschool. Een klasgenoot was sergeant. Onze ondergrondse hut was in de tuin van zijn opa. Peter herinnert zich pikante boekjes waaraan wij ons met kinderlijke onschuld vergaapten. In de nieuwe tuin groeven we een hut, loopgraven en schuttersputjes. De Duitsers waren de vijand. Als wapen had ik een zwart-geschilderde houten kalasjnikov; Marnix had daar nog mee gestreden.

Bekijk hier de making-of van deze foto:

Geschminkte gezichten maakten het echter. Al was het eenmalig. Vermoedelijk deden we Tour of Duty na. We droegen helmen. Zodoende schminkten we onze voorhoofden niet. Ik wilde marinier worden, al had ik geen idee wat dat inhield. Onze middelbare schooltijd, Peter in Hattem, ik in Apeldoorn, zagen we elkaar nauwelijks. We hadden even een autowasbedrijfje; teruglopende klandizie maakte daaraan een einde. In onze studententijd nam de vriendschap een nieuwe vlucht. Onlangs vroeg Peter mij als getuige voor zijn huwelijk deze zomer.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.