Ziekenhuis Enschede schrapt banen vanwege net geopende nieuwbouw

Twee weken nadat het ziekenhuis van Enschede (3.000 werknemers) zijn nieuwbouw heeft geopend, heeft de leiding bekendgemaakt wat dat gaat kosten. Bij Medisch Spectrum Twente zullen 300 banen verdwijnen in het kader van een saneringsoperatie. Volgens de raad van bestuur van het ziekenhuis, die spreekt van een aanscherping van het „rendementsprogramma”, moet dit jaar 11 miljoen euro worden bezuinigd en volgend jaar 30 miljoen euro. Het ziekenhuis heeft een jaaromzet van 365 miljoen euro. De meeste banen zullen bij de staf verdwijnen en in mindere mate bij het verplegend personeel en de artsen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. „Het is een noodzakelijke beslissing maar het zou onverstandig zijn wanneer we de mogelijkheden die het nieuwe ziekenhuis ons biedt nu niet zouden benutten”, liet bestuursvoorzitter Bas Leerink in een verklaring weten. Het personeel is donderdag over de bezuinigingen geïnformeerd. (NRC)