‘Zikavirus veroorzaakt verlammingsziekte’

Volgens Braziliaanse medisch specialisten zou het virus het Guillain-Barré Syndroom veroorzaken.

Het door muggen overgedragen zikavirus wordt voor het eerst in verband gebracht met een verlammingsziekte.
Het door muggen overgedragen zikavirus wordt voor het eerst in verband gebracht met een verlammingsziekte. Foto: James Gathany / AP

Het zikavirus is een mogelijke veroorzaker van het Guillain-Barré Syndroom (GBS), een verlammingsziekte. Dat beweren Braziliaanse medisch specialisten volgens de The New York Times.

Het zikavirus verspreid zich over Latijns-Amerika. Het door muggen overgedragen virus lijkt te leiden tot microcefalie, een aandoening waarbij een baby met een kleinere schedel wordt geboren dan normaal. Dit kan hersenbeschadigingen veroorzaken die ernstig en levensbedreigend kunnen zijn. In El Salvador raadde een onderminister vrouwen af de komende twee jaar zwanger te raken.

Dat het virus nu mogelijk ook het levensbedreigende GBS kan veroorzaken is een nieuwe zorgelijke ontwikkeling. Het GBS treedt op door een reactie van het eigen afweermechanisme. Door deze auto-immuunreactie wordt het zenuwstelsel aangetast.

Wellington Galvão, hematoloog in de plaats Maceió in Noordoost-Brazilië, tegen de Amerikaanse krant:

“Ik schat dat het zikavirus de kans op het krijgen van Guillain-Barré met twintig maal verhoogt.”

Besmettingen in Nederland

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag dat er ook in Nederland tien mensen besmet zijn geraakt met het zikavirus. Geen van hen is zwanger. De geïnfecteerden zouden het virus hebben opgelopen in Suriname. Verspreiding in Nederland zou onwaarschijnlijk zijn, omdat de daarvoor verantwoordelijke tropische muggensoort Aedes aegypti hier niet voorkomt.