Workshop nordic cuisine na de Noma-docu

Nog een jaartje te gaan en dan is het gedaan met Noma. Eind 2016 sluit het beroemde restaurant in Kopenhagen (top-3 van de wereld) zijn deuren. Grondlegger René Redzepi maakt daarmee voor zichzelf de weg vrij om te gaan boeren, zo heeft hij aangekondigd. Weinig of geen kans dat u, voordat het zover is, nog een tafeltje bij ‘m zult bemachtigen. Maar fans van deze wegbereider van de nordic cuisine kunnen zich troosten met de documentaire die hij hun nalaat.

In Noma – My Perfect Storm trekken hoogtepunten uit zijn gastronomisch oeuvre, waaronder Redzepi’s yoghurt met levende mieren, nog eens aan de zintuigen voorbij. Ook krijgen bezoekers van de film een uitgebreid kijkje in de keuken én in de altijd onder hoogspanning functionerende hersenpan van Redzepi. Het gaat niet altijd wat je noemt appeltje-eitje daarbinnen.

Op zaterdagmiddag 6 februari wordt de film op het IFFR vertoond. Aansluitend blijft het nog even culinaire hoogmis in De Doelen. Bezoekers van de film kunnen daar dan een workshop Noords koken volgen. Helemaal in de geest van Redzepi (aards, avontuurlijk), maar dan in een lokale variant erop.

Chef Jim de Jong van Restaurant De Jong in de Hofbogen en tuinvrouw Caroline Zeevat stellen het lesmateriaal voor de eenmalige IFFR-kookworkshop samen. De Jong heeft een naam op te houden als vernieuwer in de Rotterdamse hor eca, Zeevat kweekt in Tropicana allerlei bijzondere eetbare planten en kruiden en schrijft er boeken over. Ze neemt uit haar stadskas en eigen volkstuin onder andere naalden van de groene spar, vogelmuur en olijfkruid mee; De Jong heeft bijvoorbeeld gefermenteerde kool in zijn cursuspakket.

De workshop is gratis maar er kunnen slechts twintig mensen aan deelnemen. Zij gaan onder leiding van restaurantrecensent Lot Piscaer van AD/Rotterdams Dagblad met dergelijke ingrediënten aan de slag, voor omstanders valt er op enig moment misschien een vorkje mee te prikken. Liefhebbers van een hap levende mier moeten met een teleurstelling rekening houden; die vondst laat Jim de Jong vooralsnog graag aan collega Redzepi. „Ik heb het vermoeden dat Rotterdam daar nog niet helemaal klaar voor is.”