Onlusten bij demonstraties in Tunesië

Bij demonstraties in Tunesië is een politieagent om het leven gekomen. Verspreid over het land zouden 59 agenten en 40 demonstranten gewond zijn geraakt, meldt persbureau AP. Demonstranten schreeuwden in meerdere steden de leus: „Banen of een nieuwe revolutie.”

In Tunesië wordt op grote schaal gedemonstreerd sinds de elektrocutie, zondag, van een werkloze man die in een hoogspanningsmast was geklommen na een vergeefse sollicitatie bij de overheid. De Tunesische premier Essid keert vervroegd terug van het World Economic Forum in Davos.

In 2010 was Tunesië de bakermat van de Arabische Lente. Bij een volksopstand die uitbrak toen een fruitverkoper zichzelf in brand stak uit wanhoop over zijn levensomstandigheden, moest president Ben Ali het veld ruimen. Het land geldt als het enige succesverhaal van de Arabische Lente, maar sinds de opstanden in meerdere Arabische landen is de economische situatie er alleen maar verslechterd. Door de politieke onrust zijn de buitenlandse investeringen afgenomen. Ook toeristen blijven weg, mede door enkele terroristische aanslagen in 2015. (NRC)