Burgemeesters Brabant waarschuwen dat aantal moorden oploopt en gevaar groeit

In de regio West-Brabant is meer recherchecapaciteit nodig om de cultuur te doorbreken van criminelen die steeds sneller naar de wapens grijpen. Dat blijkt uit een rondgang langs zes burgemeesters van gemeenten uit de regio West-Brabant. De burgemeesters maken zich zorgen over mogelijke burgerslachtoffers.

Lees ook: Zeventien moorden in één jaar – wat is er aan de hand in West-Brabant?​

In West-Brabant werden het afgelopen jaar zeventien moorden gepleegd, bij de helft daarvan zijn beroepscriminelen betrokken. De regio is daarmee landelijk koploper. „Je ziet dat criminelen hun wapens ook gaan gebruiken voor conflicten buiten het criminele milieu”, zegt de Bredase burgemeester Paul Depla. „Denk bijvoorbeeld aan relationele conflicten. Dat baart ons zorgen. Als criminelen elkaar op deze schaal met wapens te lijf gaan, kunnen er zomaar onschuldige slachtoffers vallen.”

„We zien liquidaties op klaarlichte dag waarbij de kogels je om de oren vliegen. Het is een trend, met 2015 als dieptepunt”, zegt de Oosterhoutse burgemeester Stefan Huisman. Zijn Roosendaalse collega Jacques Niederer: „Je kan er op wachten dat er volstrekt onschuldigen worden neergeschoten.” Ook de politie maakt zich zorgen over de verharding in het criminele milieu.