Viering wederopbouw met 6 films

Zes korte films over je koffer inpakken en elders opnieuw beginnen

Beeld uit de film van de Marokkaanse Yassine El Idrissi
Beeld uit de film van de Marokkaanse Yassine El Idrissi

Hoe internationaal het filmfestival ook is, het is altijd ook Rotterdams. Door de tegendraadsheid, het engagement, en de drang om de randen op te zoeken.

Maar dit jaar is er ook een bijzonder, specifiek Rotterdams programma-onderdeel op het IFFR, ter gelegenheid van de viering van 75 jaar wederopbouw: This is where reconstruction starts: zes korte films, van jonge gerenommeerde filmmakers, over een specifiek soort wederopbouw: het besluit te vertrekken, en je leven elders weer op te bouwen.

Filmmakers uit China, Marokko, Brazilië en Slowakije vertellen over die ‘wederopbouw’. Twee Nederlandse filmmakers, Guido van Driel en Aboozar Amini, maken de films vanuit het omgekeerde perspectief: de aankomst van mensen die hun eigen thuis hebben verlaten, om elders hun leven op te bouwen en dus mede vorm te geven aan de toekomst van die stad.

Culturele manifestaties

Dit jaar viert Rotterdam dat 75 jaar geleden begonnen is met de wederopbouw. Onder de noemer ‘Rotterdam viert de stad’ zijn er het hele jaar culturele manifestaties. De bedoeling is daarbij om verder te kijken dan de fysieke wederopbouw. De hardware van de stad is natuurlijk nooit af, maar dat is niet waar nu de meeste aandacht meer naar uit zou moeten gaan, volgens de organisatie . In de verschillende activiteiten wordt vooral vooruit gekeken: wat willen Rotterdammers met de stad. En wie maken eigenlijk de stad tot wat hij is. Rotterdammers en hun verhalen staan bij deze manifestaties centraal, niet de beroemde wederopbouwpanden en hun architecten. En omdat Rotterdam cultureel de meest gemengde stad van het land is, zijn dat zeer diverse verhalen.

Dat neemt niet weg dat de gebouwen wel een rol spelen. In maart bijvoorbeeld opent een route langs deze panden, waarop bijzondere lichtkunstwerken zijn geprojecteerd. Daarin komen dan verhalen van bekende en minder bekende Rotterdammers voorbij. Ook wordt een groot beeld op het Schouwburgplein onthuld. Op het blanco gezicht van een metershoge kleuter zijn verschillende portretten te zien van Rotterdammers. Bezoekers van het plein kunnen ook zelf hun gezicht op het beeld projecteren.

Toen het IFFR afgelopen zomer de vraag kreeg of ze bij wilden dragen aan de wederopbouwherdenking, waren ze enthousiast, zegt Peter van Hoof. Hij is voor het IFFR verantwoordelijk voor de programmering van de korte films – de grote hoeveelheid korte films als onderdeel van een groot filmfestival is uniek voor het IFFR. „We kwamen met het idee om korte films te laten maken. Inhoudelijk liet de organisatie ons helemaal vrij. Wij hebben op onze beurt ook de filmmakers een vrije opdracht gegeven: maak een film over het besluit om je hele leven in een koffer te doen, en dat elders weer op te bouwen.”

„Bij het kiezen van de filmmakers hebben we gezocht naar representanten van de verschillende bevolkingsgroepen die in Rotterdam wonen.” Dat levert bijzondere verrassingen op. Zoals het beeld van een Afrikaanse albinojongen die vlucht naar Europa, en aanvankelijk bij een oudere vrouw op het platteland terecht komt: een stuurse toenadering. Bij de film over een Marokkaanse jongen, die naar zijn vader in Rotterdam vertrekt, breekt namens hem je hart over de verbondenheid en het landschap dat hij achterlaat. In een andere film is een vertrouwd, maar toch vreemd muziekinstrument een sirenezang voor iemand die zijn weg nog niet kan vinden in Rotterdam.

De zes korte films staan los van elkaar, zegt Van Hoof, maar worden wel achter elkaar vertoond. „Dat bleek goed te werken.” De bedoeling is dat de films na het festival zo ruim mogelijk wordt vertoond, aan verschillende bevolkingsgroepen.

Dinsdag 2 februari 19.30 @ Cinerama

Vrijdag 5 februari 14.00 @ Cinerama