Vertrekkende regering Birma laat politieke gevangenen vrij

In totaal zouden er op vrijdag 21 mensen worden vrijgelaten, onder wie een Nieuw-Zeelander die sinds maart vastzat vanwege religieuze belediging.

Vrijgelaten gevangenen poseren voor de fotograaf.
Vrijgelaten gevangenen poseren voor de fotograaf. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP

De vertrekkende regering in Birma heeft vrijdag de eerste van in totaal honderd politieke gevangenen vrijgelaten. Dat heeft een regeringsofficial gezegd tegen persbureau Reuters.

In totaal zouden er op vrijdag 21 mensen worden vrijgelaten, onder wie een Nieuw-Zeelander die sinds maart vastzat vanwege religieuze belediging. Deze Phillip Blackwood kreeg 2,5 jaar cel omdat hij een T-shirt aanhad met een psychedelische afbeelding van Boedha met een koptelefoon voor de promotie van een bar. De meeste mensen zouden vastzitten voor deelname aan demonstraties.

Afgelopen maandag riep een onderminister van de Verenigde Staten bij een bezoek aan Birma de zittende regering nog op om alle politieke gevangenen vrij te laten. De door militairen gesteunde partij van president Thein Sein verloor in november de verkiezingen van de National League for Democracy van oppositieleider Aung San Suu Kyi. Sein beloofde daarop dat de machtsoverdracht vreedzaam zal verlopen.