Verbij en De Neeling aan kop bij NK sprint

De Jong en Blokhuijsen leggen fundament op 500 meter bij gelijktijdige NK allround.

Sanneke de Neeling reageert na het winnen van de 1000 meter tijdens het NK Sprint.
Sanneke de Neeling reageert na het winnen van de 1000 meter tijdens het NK Sprint. Vincent Jannink / ANP

Schaatser Kai Verbij gaat bij de mannen na de eerste schaatsdag in Thialf aan de leiding bij de NK sprint. Bij de vrouwen sloeg Sanneke de Neeling verrassend toe. Zij pakte verrassend de leiding in het klassement.

Verbij schreef vrijdagavond de 1000 meter op zijn naam met een tijd van 1.09,12. Daarmee steeg hij in het klassement van de vierde naar de eerste plaats. Ronald Mulder, die eerder op de dag de 500 meter had gewonnen, zakte naar de tweede plek in de tussenstand. Hij reed op de 1000 meter de zevende tijd (1.10,04).

Mulder moet zaterdag volgens de nog officieuze uitslag 0,12 seconde op de tweede 500 meter goedmaken op zijn ploeggenoot Verbij om terug op de eerste plaats te komen, meldt persbureau ANP.

Gerben Jorritsma staat na de eerste NK-dag op de derde plaats in het algemeen klassement, op 0,29 seconde van Verbij. Hij eindigde op de 1000 meter op de tweede plaats (1.09,32), gevolgd door Thomas Krol (1.09,44) als nummer drie.

Titelverdediger Hein Otterspeer kwam in de tweede bocht van zijn race op de 1000 meter ten val. Daardoor is hij nu kansloos in het klassement. Na de 500 meter stond Otterspeer nog keurig op de tweede plaats.

De Neeling aan kop bij de vrouwen

De negentienjarige De Neeling zegevierde bij de vrouwen op de 1000 meter in een tijd van 1.16,08. Daarmee pakte de jonge Rotterdamse de leiding in het algemeen klassement na de eerste dag.

Marrit Leenstra reed op de 1000 meter de tweede tijd (1.16,18). Leenstra steeg van de zesde naar de tweede plek in de tussenstand. Ireen Wüst eindigde op de kilometer op de derde plek (1.16,40).

Margot Boer, die eerder op vrijdag de 500 meter had gewonnen, eindigde op de 1000 meter als vijfde in 1.17,11. De viervoudig kampioene zakte in de algemene rangschikking naar de derde plaats.

De NK sprint worden zaterdag afgesloten met de tweede ronde van de 500 en 1000 meter.

De Jong en Blokhuijsen leggen fundament

Antoinette de Jong en Jan Blokhuijsen legden in Thialf ondertussen een stevig fundament gelegd voor hun eerste titel op de NK allround. Beiden reden vrijdag een prima race op de 500 meter. De Jong zegevierde in 39,48 seconden, Blokhuijsen eindigde achter de verrassende Peter Groen (36,65) als tweede (36,83).

Zowel het mannen- als vrouwentoernooi mist nogal wat titelkandidaten. Zo ontbreken tijdens de driedaagse in Heerenveen onder anderen Sven Kramer (stage in Spanje), Wouter olde Heuvel (heupblessure), Jorrit Bergsma (naar Oostenrijk voor Open NK marathon), Ireen Wüst (actief op NK sprint) en Marije Joling (trainingskamp op Gran Canaria). De Jong en Blokhuijsen beseffen dat hun kampioenskansen door de absentie van de echte toppers aanzienlijk zijn toegenomen.