In beeld

Van Koozie tot Liberty Bear: dit verkopen de presidentskandidaten

Geen presidentsverkiezing zonder merchandise. Elke kandidaat heeft buttons, stickers, petjes en T-shirts te koop. Wie denkt dat dit een modern verschijnsel is, heeft het mis: de New York Historical Society heeft een uitgebreide collectie campagnemateriaal van vroegere presidenten: onder meer een Abraham Lincoln-lantaarn en een Teddy Roosevelt-zakdoek. En al zal nu geen kandidaat zich nog wagen aan een vingerhoedje als merchandise, buttons waren er altijd al.
Dus ook Donald Trump verkoopt een button. Voor 5 dollar koop je er twee waarop de Republikeinse kandidaat zijn 'iconic Make America Great Again-cap' draagt. (Trouwens ook te koop voor 25 dollar)
Dit is een 'koozie' van Jeb Bush - houdt je blikje bier of frisdrank koel voor 5 dollar. Ook verkrijgbaar in felblauw.
Een verwijzing naar het beroep van de kandidaat bij de Republikeinen Ben Carson. Hij is namelijk neurochirurg. Het operatie-shirt is in de aanbieding: van 35 voor 24,50 dollar.
De einige vrouwelijke kandidaat bij de Republikeinen, Carly Fiorina, houdt het simpel: deze sticker krijg je cadeau bij een donatie van minimaal 5 dollar aan haar campagne.
Feel the Bern - deze slogan staat op een magneet en is voor 10 dollar te koop bij Democratisch kandidaat Bernie Sanders.
Een aanwinst voor elk huis, zo omschrijft de webshop van kandidaat Hillary Clinton dit kussen. Of je adres nou 1600 Pennsylvania Avenue is, of anders. Het kost 55 dollar.
Vrijwel elke kandidaat verkoopt mokken. Die van John Kasich, nu gouverneur van Ohio kost 20 dollar.
Een hoodie van de minst bekende kandidaat bij de Democraten: Martin O'Malley. Om de Amerikaanse droom een beetje warm te herbouwen, aldus zijn site. Voor 55 dollar.
Rand Paul, de Republikeinse kandidaat die zich graag als een 'familyman' presenteert, heeft deze 'Liberty Bear' in de collectie. Hij kost 50 dollar, en je kunt hem met allerlei apparaten verbinden en de beer dan dingen laten zeggen. En, zoals op de site staat: 'The head of the bear moves as it speaks making the experience more lifelike'.
Ook kandidaat bij de Republikeinen Marco Rubio denkt aan de kinderen. Voor 15 dollar koop je bij hem een slabbetje. Want, zo zegt de site: 'The next generation is hungry for a New American Century'.
Een set van Ted Cruz, ook kandidaat bij de Republikeinen: een mini-football en een 'foam-finger'. Twintig dollar. Zeer populair, volgens Cruz' website, dus de levertijd is wat langer.
Veel kandidaten verkopen ook 'rally packs': alles wat je nodig hebt bij een toespraak of bijeenkomst van je favoriete kandidaat. Een heel pakket vlaggetjes, buttons en toeters. Deze van Donald Trump, voor twaalf personen, kost 250 dollar.