Utrechtse milieuzone mag blijven van rechter

Ondanks de geringe bijdrage aan de luchtkwaliteit mag de stad doorgaan met de milieuzone.

Foto ANP / Sander Koning

Het Utrechtse college van B&W hoeft de ingestelde milieuzone niet op te heffen, zo oordeelde de bestuursrechter vrijdag.

De gemeente Utrecht stelde per 1 januari 2015 een milieuzone in het centrum van de stad in om de luchtkwaliteit te verbeteren. In de milieuzone mogen vervuilende personen- en bestelauto’s van voor 2001 niet rijden.

Hoger beroep

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) spanden een rechtszaak aan tegen de gemeente Utrecht. De KNAC vindt de gebruikte combinatie van verkeersborden verwarrend, de SSLU noemde de effecten van de milieuzone marginaal of mogelijk zelfs negatief.

De rechter oordeelt nu dat ondanks het geringe effect, de gemeente niet kan worden gedwongen te stoppen met de milieuzone. De stichting heeft laten weten tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan en ook de KNAC zegt dit te overwegen.

Kritiek uit de Tweede Kamer

Ook de Tweede Kamer wilde een einde maken aan de milieuzone. Eerder noemde VVD-Kamerlid Barbara Vissers de milieuzones “vast goed bedoeld, maar niet aangetoond effectief en wat mij betreft gewoon autootje pesten.”

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) herhaalde vrijdagmiddag na de ministerraad dat milieuzones een zaak van gemeenten zijn. Ze wilde niet veel kwijt over het besluit van de bestuursrechter. Wel zei ze dat het instellen van een milieuzone volgens haar niet ‘het meest efficiënte middel is’.

Opluchting

Bij voorstanders van de milieuzone is er sprake van opluchting na de uitspraak van de rechter. Anne Knol, campagneleider van actiegroep Milieudefensie tegenover ANP:

“Milieudefensie is opgetogen dat de rechter kiest voor gezondere lucht. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor duizenden sterfgevallen en tienduizenden zieke mensen. Door de meest vervuilende auto’s te weren in een milieuzone, wordt de lucht gezonder. We zouden de milieuzone dan ook een gezondheidszone moeten noemen.”