Topvrouw van Sociale Verzekeringsbank ontslagen

De organisatie wordt al lange tijd geplaagd door problemen rondom de pgb’s.

Nicoly Vermeulen tijdens een hoorzitting over de problemen met de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de Tweede Kamer.
Nicoly Vermeulen tijdens een hoorzitting over de problemen met de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de Tweede Kamer. Foto: ANP/BART MAAT

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft Nicoly Vermeulen, de topvrouw van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) weggestuurd. Volgens een persbericht van SZW heeft Vermeulen in overleg met Klijnsma haar ontslag gekregen.

Vermeulen is vier jaar voorzitter van de Raad van Bestuur geweest, waarvan zeker vorig jaar turbulent was. Klijnsma laat weten dat de afgelopen jaren “flinke stappen” zijn gezet bij de SVB, ondanks de “moeilijke omstandigheden”, maar:

“Tegelijk moet ik constateren dat de SVB in dezelfde periode met zwaarwegende problemen is geconfronteerd. De noodzaak om de organisatie van de SVB toe te rusten op huidige en toekomstige uitdagingen is echter onverminderd groot. Een nieuwe fase, nieuw leiderschap. Dit inzicht heeft mij, in overleg met de voorzitter van de Raad van Bestuur doen besluiten, haar benoeming te beëindigen. “

Chaos rondom pgb’s

De SVB is de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de volksverzekeringen, zoals de AOW en de kinderbijslag. Sinds 1 januari 2015 is de SVB ook verantwoordelijk voor de uitbetaling van het persoonsgebonden budget aan ongeveer 140.000 patiënten, wat gepaard is gegaan met veel chaos. Zorgverleners werden te laat betaald en sommige patiënten ontvingen geen zorg omdat ze hun hulpen niet konden betalen. In een interview met NRC, eind vorig jaar, gaf Vermeulen aan dat de problemen nog een tijdje zullen voortduren.

Vermeulen stopt per 1 februari. Haar taken zullen tot 1 mei worden waargenomen door José Lazeroms, die op dit moment lid is van de Raad van Bestuur van het UWV.

Lees ook: SVB-directeur: Chaos met pgb’s is nog niet voorbij