Vérian bevestigt: ontslag voor 537 huishoudhulpen

Samen met Vérian en andere zorgbedrijven wordt gekeken of klanten dezelfde verzorger kunnen houden.

Foto: Roos Koole/ANP

De Gelderse thuiszorgstichting Vérian heeft bevestigd dat er voor alle huishoudelijke hulpen ontslag wordt aangevraagd, zoals AD eerder op vrijdag al schreef. In totaal krijgen 537 medewerkers een ontslagbrief.

Vérian schrijft in het persbericht dat het ontslag komt door het beleid van veel gemeenten om cliënten minder huishoudelijke hulp te geven, waardoor er ook minder geld wordt uitbetaald. Medewerkers die opgeleid zijn om niet alleen schoon te maken maar de cliënt ook kunnen helpen bij het organiseren van het huishouden zijn hierdoor te duur geworden.

Vérian had eerder geprobeerd om de lonen van de medewerkers eenzijdig met 20 tot 30 procent te verlagen. Een rechter dwong het bedrijf echter om zich aan de arbeidscontracten te houden. Vérian zegt daarna nog gesprekken te hebben gevoerd over aanpassing van de tarieven van de gemeenten, maar die zijn mislukt.

“Daarom is een besluit om te stoppen onvermijdelijk geworden. Een beslissing die we zeer betreuren.”

Apeldoorn

Veruit de meeste ontslagen vallen in Apeldoorn, waar het hoofdkantoor van het bedrijf ook staat: 364. Een woordvoerder van de gemeente laat weten het “heel zuur te vinden dat dit gebeurt”.

Dat de indicaties voor huishoudelijke hulp zijn aangepast (of iemand alleen schoonmaak krijgt of ook extra ‘regie’), komt volgens de gemeente deels door de decentralisatie in de zorg. Sinds ruim een jaar zijn gemeente hierdoor verantwoordelijk voor de zorg, en dus ook de indicaties.

“Als mensen het huishouden zelf kunnen regelen, vinden wij dat zij dit ook moeten doen.”

Tegelijkertijd met de overheveling van de huishoudelijke zorg naar gemeenten is het beschikbare budget ook verlaagd.

Cliënten

De zorg voor de cliënten komt volgens Apeldoorn niet in gevaar. De contracten zijn opgezegd per medio dit jaar. Hierdoor is er voldoende tijd om nieuwe contracten af te sluiten.

Samen met Vérian en andere zorgbedrijven wordt gekeken of klanten dezelfde verzorger kunnen houden. Of dat betekent dat die medewerkers met een lager loon genoegen moeten nemen is volgens de woordvoerder van Apeldoorn aan de nieuwe “contractpartner”. “Zij zullen moeten bepalen of ze die mensen willen overnemen en tegen wat voor loon.” Gesprekken hierover beginnen maandag.

Vérian (omzet 2014 46,6 miljoen euro) heeft in totaal 3.600 medewerkers. De stichting is ook actief in de verzorging en verpleging. Die contracten met gemeenten worden gewoon voortgezet.