Gaat de verkoop door? 85 procent van beleggers is nu voor

Als een aanstaand huwelijk in een soapserie, zo verloopt de verkoop van TenCate uit Almelo. Aflevering na aflevering: gaat het door? Gaat het niet door? Rent iemand nog weg van het altaar?

Dat ja-woord is er nog steeds niet. Vanochtend bleek dat beleggers in de technisch textielfabrikant 85 procent van hun aandelen aan de koper aanbieden, een consortium onder leiding van private-equitypartij Gilde, met ABN Amro en Parcom. Uiterlijk dinsdag beslist Gilde.

Nog steeds is het Kempen Oranje Participaties, goed voor ruim 5 procent van de aandelen, dat nee zegt. Ook het verhoogde bod trekt de investeerder en een aantal onbekende partijen niet over de streep.

Beleggers in TenCate zijn boos over de hoogte van het bod. Uit de voorlopige jaarcijfers blijkt dat het bedrijf prima presteert. Ze zijn ook boos over de vermeende dubbelrol van de top. Commissaris Egbert ten Cate en bestuursvoorzitter Loek de Vries worden mede-eigenaar na de overname. Zijn ze wel uit op de hoogste verkoopprijs?

Toen in december bleek dat beleggers maar 60 procent van de aandelen aanboden, verhoogde Gilde het bod op TenCate van 24,60 euro naar 26 euro. Daardoor draaide onder meer het Zwitserse hedgefonds Psquare Asset Management, dat deze week nog z’n belang vergrootte naar 5,3 procent. Investeerder Van Herk (3,2 procent) wil voor deze prijs ook z’n aandelen verkopen.

Gilde wil de verkoop alleen laten doorgaan bij „een ruime meerderheid” van de aandelen, volgens het FD. Is 85 procent ruim?

Het zou Paul Koster van beleggersclub VEB in ieder geval „verrassen” als de verkoop nu niet doorgaat, zegt hij. Gilde kan met kunstgrepen alsnog alle aandelen in handen krijgen. „Je kunt dat als belegger wel bij de rechter aanvechten, maar dat is duur en de kans op succes is niet zo groot.”