Te weinig bewijs voor verlenen onderdak Salah Abdeslam

Ayoub B. wordt in Brussel vrijgelaten. Wel wordt nu Zakaria J. verdacht van terroristische moorden.

Militairen bewaken het Paleis van Justitie in Brussel.
Militairen bewaken het Paleis van Justitie in Brussel. Foto Francois Lenoir / Reuters

Een man die de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam geholpen zou hebben, komt vrij. Tegen Ayoub B. lopen geen verdenkingen meer, meldt het Federaal Parket in Brussel. Zakaria J., een van de twee mannen die woensdag werden opgepakt in Molenbeek, wordt formeel verdacht van terroristische moorden en deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Hij blijft voorlopig vastzitten.

Ayoub B. zou de nog altijd voortvluchtige Abdeslam geholpen hebben door hem onderdak te bieden. Hij werd, net als Zakaria J. nu, verdacht van terroristische moorden en betrokkenheid bij een terroristische groep. B. werd kort voor de jaarwisseling opgepakt. Het Parket meldt dat er sindsdien geen bewijzen zijn gevonden die aanleiding geven om hem langer vast te houden:

“De sedert zijn aanhouding uitgevoerde onderzoekshandelingen hebben aangetoond dat er niet langer voldoende aanwijzingen van schuld lastens hem bestaan.”

Zakaria J.

De in 1986 geboren Belg Zakaria J. werd opgepakt bij een huiszoeking. Daarbij zijn geen wapens of explosieven gevonden. Volgens justitie zou hij banden gehad hebben met de aanslagplegers in Parijs.

De belangrijkste voortvluchtige verdachte is Salah Abdeslam. Tegen de 26-jarige Belg loopt nog altijd een internationaal opsporingsbevel.