Chinezen mogen Philips-dochter niet overnemen

De miljardendeal is geannuleerd omdat een Amerikaanse comité dat toeziet op buitenlandse investeringen geen toestemming gaf.

Een van de producten van Lumileds.
Een van de producten van Lumileds. Foto: Philips

De miljardendeal tussen Philips en Chinese investeerders voor de verkoop van dochter Lumileds is van de baan. De verkoop is geannuleerd omdat de Amerikaanse autoriteiten geen toestemming gaven. Dat maakte het bedrijf uit Eindhoven vrijdag bekend.

Lumileds (2 miljard dollar omzet) is een Amerikaanse dochter van Philips die lichtpunten produceert voor led-lampen. De verkoop van Lumileds (inclusief de autolampen-tak) voor 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) aan een consortium werd in maart bekendgemaakt.

Dat de overeenkomst op losse schroeven stond was al bekend sinds oktober. CFIUS, het comité dat buitenlandse – en zeker Chinese – investeringen in de VS controleert, bleek toen tegen te werken. In het consortium heeft de Chinese investeerder Go Scale Capital een belang van 80,1 procent, Philips zou de overige aandelen houden. CFIUS blijkt nu definitief geen toestemming te hebben gegeven, ondanks pogingen van Philips en Go om de zorgen van het comité weg te nemen.

Philips gaat nu op zoek naar een nieuwe koper voor Lumileds. Volgens topman Frans van Houten hebben meerdere partijen hun interesse getoond. Lumileds staat overigens los van de lichtdivisie van Philips, die ook in de etalage staat.