Economie

Starbucks groeit minder na aanslagen Parijs

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hoewel de winst van Starbucks in het laatste kwartaal wereldwijd hoger was dan verwacht, presteerde de koffieketen tegenvallend in Europa. Dat komt volgens het bedrijf door de angst in grote steden en de terugval van het toerisme na de terroristische aanslagen van 13 november in Parijs, schrijft The Wall Street Journal. De groei in Europa, het Midden-Oosten en Afrika bedroeg één procent, terwijl analisten 4,5% hadden verwacht.

Maar de Amerikaanse divisie die de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika omvat deed het met negen procent groei juist erg goed. Vooral doordat het in de VS makkelijker is geworden om via een app koffie te bestellen en zo de vaak lange rijen te vermijden. Ook is het aanbod verruimd met broodjes en salades, was het erg druk rond kerstmis en zijn veel Starbucks gift cards cadeau gedaan.

Voor de toekomst zet Starbucks vooral in op China. Daar worden de komende vijf jaar elk jaar vijfhonderd vestigingen geopend. Toch valt de prognose voor het komende kwartaal beleggers tegen en nabeurs verloor het aandeel dan ook ruim vier procent van haar waarde.

Financiële elite Davos bang voor Donald Trump

Nu het niet langer ondenkbaar is dat Donald Trump de presidentskandidaat wordt voor de Republikeinse partij krijgt de financiële elite het benauwd. “Ongelooflijk”, “beschamend” en zelfs “gevaarlijk” tekent persbureau Reuters op uit de monden van investeerders, bankiers en politici op het World Economic Forum in Davos.

Bestuurder Eric Cantor van investeringsbank Moelis & Co die tot het establishment van de Republikeinse partij behoort ziet het somber in mocht Trump de nominatie binnenslepen:

“He’s not serious. He’s amazing at promoting his personal brand and reflecting an underlying anger at home. Trump Fever is an unsustainable phenomenon that will not translate into a victory for the candidate.”

Arianna Huffington van de populaire website Huffington Post gaat het verst in haar kritiek. Zij vindt Donald Trump met zijn anti-moslim standpunt ronduit gevaarlijk:

“He’s being interviewed on all the main shows, and he’s being asked questions about what his first State of the Union address would be like if he wins, instead of actually being forced to answer the tough questions about his policy, especially his policy of wanting to ban Muslims from entering the U.S., which is so dangerous, so un-American and should really be the center of the coverage of Trump.”

De eerste voorverkiezingen zijn op 1 februari in Iowa. In de peilingen haalt Donald Trump daar volgens de laatste peilingen 37% van de stemmen, tegen 26% voor zijn naaste rivaal Ted Cruz.

‘iPhone levert in één kwartaal meer op dan Android in zijn hele bestaan’

Android heeft 31 miljard dollar opgeleverd sinds Google het in 2005 inlijfde. Dat zegt een advocaat van Oracle over de altijd in andere resultaten verborgen cijfers van Android in een langslepende rechtszaak tegen Google. Als dat getal klopt dan verdient Apple aan de iPhone in één kwartaal meer dan Android in zijn hele bestaan, schrijft Quartz.

In het afgelopen kwartaal leverde de iPhone-verkopen namelijk 32,2 miljard dollar op. Dat geeft ondanks dat de vergelijking niet helemaal zuiver is wel aan hoeveel verschil er zit tussen het business-model van Apple en dat van Google. Want Android heeft een marktaandeel van 84,7% op de markt voor mobiele besturingssystemen tegen slechts 13,1% voor iOS van Apple.

Google heeft de cijfers niet bevestigd, maar vroeg wel aan de rechter de opmerkingen over hun cijfers door de Oracle-advocaat geheim te houden en niet op te nemen in het verslag van de rechtszaak. Die informatie is namelijk “extreem gevoelig” en “het publiek maken kan een fors negatief effect hebben op de zaken van Google.”