Politie zet extra personeel in rond asielzoekerscentra

De extra mankracht moet ervoor zorgen dat daders vaker op heterdaad kunnen worden betrapt.

Foto: Koen van Weel/ANP

De politie zet de komende maanden vier flexibel inzetbare teams in rond asielzoekerscentra. De politie schrijft in een persbericht dat deze vooral bedoeld zijn om mensensmokkel te voorkomen, maar er wordt ook gekeken naar criminaliteit door asielzoekers.

De teams die bestaan uit bij elkaar honderd politiemensen werden eerder ingezet om drugscriminaliteit op te sporen. Door de toename van het aantal asielzoekers heeft de politie nu besloten om de teams “vrijwel volledig” vrij te maken voor de aanpak van mensenhandel en mensensmokkel.

“Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars. Dat zijn criminelen die op grove wijze misbruik maken van de positie van anderen. Mensensmokkel mondt vaak uit in mensenhandel. Bijvoorbeeld omdat mensen hun reis aan de smokkelaar moeten afbetalen. We hebben ook al gezien dat rond azc’s wordt geronseld voor prostitutie of het knippen van hennep.”

De extra mankracht moet ervoor zorgen dat er meer bewijs wordt verzameld en daders vaker op heterdaad kunnen worden betrapt. “Om die reden zijn de teams ook veelvuldig te vinden rond asielzoekerscentra in ons land”, schrijft de politie. Dat zorgt ervoor dat ook “criminaliteit dóór vreemdelingen” kan worden aangepakt.

“We richten ons op migratiecriminaliteit in de breedste zin van het woord. Het gaat vooral om mensensmokkelaars en uitbuiters, maar ook om mensen die misbruik maken van het asielbeleid. Die met de vluchtelingenstroom zijn meegekomen om hier criminaliteit te plegen.”